Magazin

Blog

Túrázz esőben is! - Quechua MH500 esőkabát

Túrázni mindig jó! Igen, esőben, hóban, fagyban és hőségben egyaránt. Ahogy a régi mondás tartja: „rossz idő nincs, csak rosszul öltözött túrázó”. Ezen szerencsére könnyen segíthetünk! Napjainkban számos kiváló és elérhető megoldást találunk, például erős szélre és akár szakadó esőre is. Erre a célra én a Quechua MH500 esőkabátot használom.

Különleges élmény esőben túrázni

Aki még nem próbálta, talán nem is hiszi: nagyszerű élmény az erdőt járni esőben. Különleges: egészen más, mint szép napsütésben vagy borongós időben. Persze, azoknak is megvan a szépsége – de ennek is. Az életet adó víz ilyen formájú megjelenése egészen élményszámba megy, és ilyenkor jobban átérzem, megértem fontosságát, jelentőségét. Az avarra hulló vízcseppek hangja, a kilátókból megfigyelhető (esetleg alattunk úszkáló) felhőpamacsok látványa és hangulata máskor nem megélhető. 

Esőkabát termékteszt - Túrázz esőben is!
Esőben túrázni egészen különleges élmény

Persze mindezeket az élményeket csúnyán leronthatja átázott testünk vacogása vagy a cuppogó cipő. Az átázott ruházat hőtartása 10%-ra csökken a szárazhoz képest! Érdemes hát felkészülten nekivágni egy ilyen kalandnak, és – többek között – egy jó esőkabátot felvenni.

Mitől jó egy esőkabát?

De mitől is jó egy esőkabát? Leginkább a vízhatlanságától. Ezt szerencsére már vásárláskor felmérhetjük és ismerhetjük. Manapság segítségünkre lesz egy mérőszám: a vízállóképesség (amelyet milliméterben adnak meg). Ennek lényege, hogy tartós csapadék esetén a kabát milyen víztartó képességgel rendelkezik. Jelen esetben egy 10.000 mm-es kabátról beszélünk, vagyis ez az anyag egy m2-re eső 10.000 mm-es víz nyomását bírja ki átázás nélkül. Általában egyébként kb. ez a 10.000 mm-es érték, amit már jó minőségnek tekinthetünk. Ez a gyakorlatban kb. 5-6 órányi (és 50-60 mm-es) eső átvészelését jelenti. Ez eddig nekem mindig elegendő volt – extrém, egész napos szakadó esőben még nem volt részem. Mindenféle beázás nélkül, teszem hozzá: az MH500-as kitűnően teljesített. Ez egyúttal jó minősítést jelent légáteresztés szempontjából is: a keletkezett izzadságot szépen kivezeti (6-os RET-értékkel bír). Nem elhanyagolható ebben a hónalj alatti cipzáros oldalsó zseb: akár 30 cm-es nyílást adhatunk saját magunknak ezzel. A remek értékekhez a vízhatlan, hegesztett zsebek is hozzájárulnak. 

Esőkabát - Túrázz esőben is!
Az esőkabát kiváló szellőzést biztosít, a karok alatt cipzárral nyitható

 És ha már a zsebeknél tartunk: mindig imádom a sok zsebet. Zsákban, kabáton, nadrágon… nagy hasznát veszem. Itt kaptam kettőt a kezeknek és egy bal mellkasit (például egy müzlinek vagy csokinak: itt nem fog „megfázni” hidegben sem). Mindhárom cipzáras és vízhatlan. A ráadás belül található: egy hálós belső zseb, például kesztyűnek vagy telefonnak. Behúzózsinórok segítenek derékban, hogy komfortos és zárt legyen a kabát. A mandzsettáknál tépőzárat használhatunk ugyanerre a célra. További három zsinór pedig a kapucnin segít annak méretre szabásában, beállításában. Amit itt hiányolok, az a kapucnit befogadó gallér-zseb, amibe elrejthetném használaton kívül. A szabása viszont remek: még ellenzős sapka nélkül sem csúszik az arcomba (voltak korábbi rossz tapasztalataim).

Mit tud még egy jó esőkabát?

A fentieken kívül véd a széltől, bizonyos szinten a hidegtől is. Ebben sem okozott csalódást: hazánk leghuzatosabb pontján, a Kendig-gerincen is jó szolgálatot tett; komoly szélben is kellemes hőérzetet adott. Még késő ősszel is elég alá egy póló és vékony futófelső vagy pulóver. Persze hasznos, ha ezek is technikai anyagok: a két-három réteg így tud együtt „dolgozni”. 

Esőkabát túrázáshoz
Az erdő eső idején egészen más arcát mutatja

Mosás, karbantartás, tárolás

Mindig vállfán tartom (felhúzott cipzárral): elég, ha a zsákban el kell viselnie időnként a gyűrődést. Az áruházban kiokosítottak: nem kell egyfolytában mosni! Többnyire elég, ha egy könnyű tisztítást végzünk rajta. Ha mégis, akkor sem gépben, hanem egy „saját” műanyag lavórban, megfelelő mosószerrel (ezt is kaptam az eladótól). Így marad még sokáig kellemes társunk esőben, szélben, hidegben. Kellemes élményeket, szép tájakat kívánok hozzá! 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)