Magazin

Blog

Turul Trail - Instant kör a Gerecsében

A Turul Trail egy 21 km hosszú, közel 650 m szintemelkedéssel bíró instant kör a Gerecsében. Instant, mert (a nappali órákban) bárki, bármikor teljesítheti. Nevez, kifizeti a választott teljesítési mód árát, és már indulhat is. A végén, ha mind a 6 teljesítést igazoló QR-t beolvasta (vagy az applikáció érzékelte a megadott pontokon), kap egy e-mailt a választott díjazást tartalmazó szekrénykéhez. Ennyi. Igazából még az útvonalat sem kell ismerni, mert az app mutatja az aktuális helyzetet is, illetve a kör trackjét is. Na de ez nem egy csapásra lett így.

A Turul Trail születése

Egy kisebb maréknyi kisgyermekes futóbolonddal indult a történet.

Erősen terveztük a (kis) Szénás kör teljesítését, de a hosszától is tartottunk picit - a “nagyok” szerint szinttel együtt már maratoni igénybevétel, amire még nem álltunk szerintük készen -, illetve az oda-visszaút is hosszú lett volna Tatabányáról, nehezen megoldható a gyermekfelügyelet, stb.

A Turul Trail egy 21 km hosszú, közel 650 m szintemelkedéssel bíró instant kör a Gerecsében.

Így megszületett az ötlet. Csináljunk hát egy saját kört. Akkor utazgatni sem kell, és a távot is mi dönthetjük el.

Lassan indult be, de amint megszületett az elhatározás, minden adta magát. Biztos vagyok benne, hogy sokat szépítettek az emlékeken az eltelt hónapok. Akkoriban néha úgy éreztük, soha nem fog összejönni, de így visszatekintve, bár volt néhány hepe meg hupa, fantasztikus csapatmunkával bő fél év alatt megszületett a saját instant körünk.

Első lépések

Az első lépés a szponzor kérdése volt. Az egyesületem (TTT-HSE) pont azon gondolkozott, hogy kellene valami új, valami más. És bár nagyon nehezen hitték el, hogy tényleg lesz érdeklődés, mert ki a fene akar egyedül szaladgálni az erdőben (főleg többször is, ugyanazon az útvonalon?!) és még fizetni is érte, hol abban az élvezet, az élmény? Se hangosítás, se tömeg…. de végül beadták a derekukat.

Az alapító csapat

A következő lépés az erdészet volt. Amikor az első útvonalunkat elvetették (nagyon frekventált vadászati területet érintett), akkor erősen megzuhantunk, de innen visszanézve pont így lett tökéletes. Az új, végleges útvonal csodával határos módon pontosan ugyanolyan hosszú, és szinte méterre ugyanannyi szintemelkedést tartalmaz. Viszont míg az elsőben el volt osztva a szint, a véglegesben 3 komolyabb emelkedőben kell érte megszenvedni, amikből a legizmosabb a kör utolsó előtti kilométerében 700 méteren 150 métert emelkedik. Ettől az azóta Siratófalként elhíresült “dombocskától” lettünk sokak számára híresek (hírhedtek?).

A nevezés során lehet választani érmet is

Míg az engedélyekre vártunk, elkészült az éremtervezet, megálmodtuk a kitűzőnket, megtaláltuk a legjobb helyet a QR-kódoknak, a ládáknak, amikből majd át lehet venni az érmeket, kitűzőket. Készült a honlap, a háttérrendszer, érkeztek az első meghívott futók kipróbálni a pályát.

A Turul Trail instant kör különlegességei

Ami az egyik legkülönlegesebb esemény körünk történetében, hogy a legelső női, és pár héttel későbbi legelső férfi teszterünk bő fél évre rá összeházasodott.

A legelső női és férfi teljesítő 

Körünk végül 2019. október 12-én indult el élesben. Abszolút nem terveztük, de végtelenül boldogak voltunk, amikor kiderült, hogy Kipchoge világcsúcskísérlete is aznapra esett.

A 2 órán belüli férfi teljesítőink azóta is ufó matricával ellátottan kapják meg a díjazásukat, míg ugyanez a hölgyeknél az aktuális női maratoni világcsúcs idejéhez van igazítva. Ezzel hajtunk fejet a szinte emberfeletti teljesítményük előtt.

A 2 órán belüli férfi teljesítőink azóta is ufó matricával ellátottan kapják meg a díjazásukat

A másik saját különlegességünk, az Erdő Hőse album, és augusztus 4. óta a plogging nevezési lehetőség.

Eleinte aki szemetet szedett körünket teljesítve, és erről küldött nekünk “bizonyítékot”, ajándékba kapott egy plusz “Erdő Hőse” kitűzőt (erre annyira büszke vagyok, hogy azóta is a táskámon hordom). Mára van lehetőség ingyenes teljesítésre azoknak, akik tisztogatják körünket. Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy néha keresni kell a szemetet, de volt már olyan teljesítő is, aki szemetet szedni tervezett, és üres kézzel kellett hazatérnie, nem sikerült találnia semmit.

Erdő Hőse kitűző

Az első születésnapunkon lett meg az ezredik sikeres teljesítőnk, és nagy erőkkel tervezzük az ultra távunk elindítását.

Van bőven nyűg, és fáradság az üzemeltetés körül. Néha már-már hihetetlen helyzetekkel találjuk szembe magunkat….

DE! Egy büszkeségtől csillogó szemű teljesítő, egy nagy zsák az erdőben összegyűjtött szemétről érkező kép, egy először erdőbe merészkedő kezdő futó boldog élménybeszámolója összehasonlíthatatlanul többet ad.

Van lehetőség ingyenes teljesítésre azoknak, akik tisztogatják körünket.

Arról nem is beszélve, hogy gyermekeink is részei a szervezésnek. Fogadják velünk a befutókat, érmeket osztanak, segítenek a QR-kódok cseréjében, lelkesen szedik a szemetet, kis barátokat csábítanak el túrázni. Van a csapatban, akinek a kört futva sejlett fel, hogy várandós lehet.

Gyermekeink nagy része teljesítette már a távot. Ők már abba nőnek bele, hogy természetes, és jó buli rendszeresen egy teljes napot az erdőt járva tölteni.

Hát kell ennél több? :)

Beszedics-Környei Andi, a Turul Trail egyik alapítója, tatabányai áruházunk munkatársa

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)