Magazin

Blog

Újévi fogadalom

A 2020-as esztendő sok tekintetben rendhagyónak számít. Biztos vagyok abban, hogy ez a szokatlan helyzet rengeteg ember gondolkodásmódját megváltoztatta.Talán az újévi fogadalmak megfogalmazásában is láthatóak lesznek ezek a változások. Ami egészen biztos, hogy sokkal többen fognak az egészségmegőrzés érdekében cselekedni.

A leggyakoribb fogadalmak eddig a dohányzásról való leszokás, vagy az x kg-tól való megszabadulás voltak. A járványnak, illetve a szabadidő mennyiségi növekedésének köszönhetően az életmódváltásért tenni akarók nagy része már márciusban, vagy a novemberi korlátozások idején kipipálta ezeket. A sporton kívül, rengeteg terület van még, ahol teljesíthetjük álmainkat. Az egyik leggyakoribb az egzisztencia-teremtés különböző lépcsőfokainak megugrása. Elveszem feleségül álmaim nőjét, vagy férjhez megyek a "hercegemhez". Felkészülünk az első, vagy a következő gyermekünk érkezésére. Megvesszük a telket, és saját otthont teremtünk. Lediplomázom, munkahelyet váltok, és még sorolhatnám. Ezen célok megvalósításához elengedhetetlen feltétel a jó közérzet és a terhelhetőség, amiben a mozgás nagyon nagy segítséget nyújthat. Sok példát látunk arra napjainkban, hogy a megnövekedett stressz milyen károkat okoz a párkapcsolatokban, vagy az egészségi állapotban. Próbáljuk megteremteni a lehetőségét annak, hogy az egészségünk megőrzése érdekében tegyünk valamit, hisz éveket adhatunk szeretteinknek és önmagunknak egyaránt. Ugyanakkor figyelni kell a helyes arányokra is. Az alapvető fizikai feltételek megteremtése nélkül túl nagyot álmodni sokba kerülhet. Figyelnünk kell a testünk jelzéseit, és csak annyit sportolni, ami még feltöltődést jelent számunkra nem pedig a szervezetünk kizsigerelését.

Hogyan tölt fel az, ami energiát vesz el?

Egy hétköznapi példával szeretném szemléltetni. Ha az autónk hosszú ideig a garázsban áll, akkor nagy valószínűséggel elő kell venni az akkumulátortöltőt, vagy segítséget kell kérni a beindításához. Ha mozgásban van, akkor pedig évekig nincs szükség ezekre az eszközökre, hanem kiszolgál az energiatároló egység. Az akkumulátor adta szikra segítségével mozgásbahozzuk az önindítót, illetve az energia fejlesztésére szolgáló berendezést. A generátor által folyamatosan visszatöltődik a fogyasztók által elhasznált energia. (fűtés, klíma, lámpák, ablaktörlők, stb...) Ennél a példánál maradva, a sporttevékenység végzésével is hasonló folyamatot tudunk előidézni a testünkben.

Az akkumulátor keltette szikra a fejünkből kell, hogy kipattanjon. A többit már a testünk generátora ( a szívünk, a lelkünk és a tüdőnk) elvégzi. Ahogy a túltöltés tönkreteheti az aksit, a sportolási szokásainkban is nagyon fontos a szabályozás. A fokozatosság elvének betartásával viszont a mindennapjaink része lehet a mozgás. 

A futás feltöltő ereje!

Új év, "új élet"!

Erre az elhatározásra az egyik legjobb időpont egy új év kezdete. A legegyszerűbben űzhető sport pedig a futás, hisz "a láb mindig kéznél van"! Mondom ezt még akkor is, ha korán sötétedik és időnként hideg van. Ugyanakkor az önmagunk felett aratott győzelem értéke még nagyobb. A Karácsonyi költekezés sem lehet akadálya annak, hogy egy pár futócipő megvásárlásával megtegyük az első lépéseket az életmódváltás felé. Meggyőződésem, hogy ezt már 10 ezer Ft alatti összegből is megoldhatjuk.

A Run Cushion és a Run Active termékünk is alkalmas erre a feladatra. A szélesebb lábfejre pedig a  Run Active Grip cipőnket ajánlom. A kezdetekhez még ruházatodon sem kell feltétlenül meglátszani, hogy mire készülsz. A séta-futás kombóhoz egy kényelmes viselet is bőségesen megfelel. Ne feledd el, hogy sikerként kell kezelni már azt is, hogy az eddigi mozgásszegény életednek hadat üzenve egy pár perc erejéig az utcai cipődet futócipőre cseréled! Ne teljesíts, hanem éld meg élményként! Merd hiányérzettel abbahagyni a futást! Ha a "tudtam volna még" - érzettel tudod befejezni, akkor holnap is szívesen húzol futócipőt. Egy idő után már nem az lesz a kérdés számodra, hogy megyek-e futni hanem az, hogy mikor?   

Társakkal még könnyebb az elhatározás.

Az újévi fogadalmam

Egy sikeresnek mondható sportpályafutás után milyen fogadalmat tehetek még? Az előző írásokból mindenki számára kiderült, hogy mit jelent a futás az életemben. Számomra nem az a kérdés, hogy hány évig élek, hanem az, hogy milyen minőségben! Már nem a teljesítőképességem határainak feszegetése a célom, hanem az életminőség szinten tartása. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy egy héten legalább hatszor ki tudjak menni futni. Azért, hogy életem végéig gyógyszer helyett használjam továbbra is a futást, a biztonságosabb futásért bőven van mit tennem. Miután befejeztem a versenyzést, a nyújtás és az erősítést elhanyagoltam, mert azt gondoltam hogy a napi 5-6 km lefutásához már nincs rá szükségem. Tévedtem, mert ennek a döntésnek és az alapbetegségnek (Bechterew-kór) "köszönhetően", a tartóizmok elgyengültek és a koordinációm széthullott. A küzdelmes éveket követően, nem lehet más az újévi fogadalmam, mint hogy visszakerüljön a mindennapjaimba az erősítés és a nyújtás.

Remélem hogy a futás sokak életében szerepet kap a 2021-es évben is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)