Magazin

Blog

Újramaraton 2. rész

A tavaszi versenyszezon törlése miatt idén is őszre maradtak a nagy maraton versenyek. Ezért újra az érdeklődés középpontjába került a klasszikusnak számító 42 Km lefutása. Januárban írtam már arról, hogy mire és hogyan készülök. Arra gondoltam, hogy itt az ideje helyzetjelentést adnom arról, hol tartok az utamon, azt remélve, hogy sokaknak segíthetek a gondolataimmal.

Minden ember életében vannak olyan "pirosbetűs" napok, amiket évről évre meg szoktunk ünnepelni szeretteink körében. Ezek javarészt születés-vagy névnapok, illetve a házassági évfordulók. Egy sportoló életében még tovább színesedik a paletta, hiszen a nagy győzelmek dátumai is örökre emlékezetesek maradnak. Vannak még olyan események is, amikre mérföldkőként tekinthetünk vissza az évek során, mert változást vagy éppen megerősítést hozhatnak számunkra. Az én életemben a szeptember 29. egy ilyen nap.

Hosszú évekig tartó "tévelygés" után változtattam a felkészülésemen 

Újratervezés

25 évvel ezelőtt még pozitív élmény fűződött ehhez a naphoz, mert Földingné Nagy Juditot segíthettem az országos csúcs eléréséhez, a Berlin maratonon. Két éve pedig, egy ezen a napon bekövetkezett futóbaleset vetett véget a hosszú évekig tartó "tévelygésemnek", egy izomszakadás formájában. Rá kellett döbbennem, hogy sürgősen változtatni kell az évtizedek alatt berögzült metóduson. Tudom, hogy visszásnak tűnik a helyzet, hisz egy sportoló akkor boldog, ha sérülés nélkül roboghat az álmai megvalósítása felé. 41 évig én is ezt tettem, de akkor döbbentem rá, hogy a megváltozott munkaképességű "titulus" a sportolói mivoltomra is vonatkozik. A mentális erőmről és a fájdalomtűrés határairól mindig is híres voltam, hisz a tehetségtelenségemet ezzel a két tulajdonsággal tudtam leginkább kompenzálni. Igen ám, de ha úgy érzi az ember, hogy az eddigi élete, illetve annak minősége veszélybe kerül, akkor még inkább elkezd ragaszkodni hozzá és a "tartalékokhoz" nyúl. Megszállottként menekültem előre a betegségem elől, de pont az ellenkezője történt annak, amit vártam az erőfeszítéseimtől. Figyelmen kívül hagytam a  testem jelzéseit, és elkezdtem károkat okozni benne. 

A mentális erő mellé még nagyon sok mindenre van szükségünk

Egy célért futni újra

Hosszú évek teltek el, amíg rájöttem, hogy az lesz a legjobb megoldás, ha a megváltozott körülményekhez igazítom az eszközeimet. Gyökeresen változtattam az azt megelőző évek szokásain. Nagyobb hangsúlyt helyeztem a terhelés és a pihenés arányának megteremtésére. Hűséges társammá vált a masszázshenger, és az ugrálókötél. Különböző keménységű gumipántokkal erősítem a csípőmet, és utána teniszlabdával lazítom ki. A felismerésnek köszönhetően, az egykor bázisnak számító 42 Km lefutása újra bekerült a tudatalattimba, amire egy ezernapos programot dolgoztam ki. Már a tervezés pillanatában boldogságot éreztem. Óriási felelősséget vettem a nyakamba, de egyértelműen pozitív irányba változtatta meg a mindennapjaimat. Nekem a maraton már nem egy versenyszám, hanem a fizikai és a mentális állapotom fokmérője. Ha eljutok oda, hogy újra teljesítem, akkor egyértelmű, hogy lesz több is.

Az én célom már nem a sebesség fokozásáról szól, hanem a biztonságérzet visszanyerése, amit évtizedeken keresztül jelentett a futás számomra. Ehhez pedig megtaláltam a megoldás kulcsát, és már jól, és jóra tudom használni újra a futást. Aki a futásomat látja, joggal gondolhatja azt, hogy a testem tiltakozik ellene. Én viszont megint biztonságban érzem magam, ha futni indulok. Már a versenyen való részvételtől sem riadok vissza, aminek az ékes bizonyítékaként két versenyen indultam augusztusban. Elsején egy rövidebb szakaszt teljesítettem a legkedvesebb hazai tömegfutó versenyemen. Három héttel később, az eddig nem használt izmaimat fokozatosan terhelve másfél év alatt jutottam el oda, hogy a maraton egynegyede (10,5 Km) sem okozott különösebb gondot Ócsán. Igaz, már nem 35 percig tart, mint versenyző koromban, hanem éppen a duplájáig, mégis hihetetlen örömöt jelentett. Megerősítette bennem a tudatot, hogy jó úton járok. Az "új testem" legmagasabb teljesítőképesség határát jelentette ekkor. 

Hat év után versenyeztem 10 Km fölötti távon

90 percig tartó öröm 

A napokban pedig eljutottam a 14 Km-ig, ami már a maraton 1/4-e. Nem is akármilyen körülmények között. 22 évvel ezelőtt költöztünk Inárcsra, ahol rengeteg útvonal közül válaszhattam, legyen az terep vagy aszfalt. 2015-től azonban szűkültek a lehetőségeim, mert egyre nagyobb korlátozottsággal és fájdalommal éltem a mindennapjaimat. Így aztán maradtak a kisebb körök. A 2019-es izomszakadást követően egy 200 méteres lakótömb megkerülésével kezdtem, ma pedig már másfél órát tudok futni azon a "pályán", ahol a magyar csapat a Párizs - Dakar rally-ra szokott készülni. 6 és fél év után merészkedtem ki oda, és leírhatatlan örömöt éreztem, miután szerencsésen hazaértem. Az egészségi állapotom ugyan nem lett jobb az évek során, hiszen egy visszafordíthatatlan folyamatról (Bechterew-kór) beszélünk.

A mentális kezelésében és a lehetőségeim felismerésében viszont egyértelműen előre léptem. Mindezek ellenére az eredeti tervet módosítanom kellett. Most a 2023 ősz tűnik reális vállalásnak, de nem kizárt, hogy már májusban, az 58. születésnapomon teljesíthetem a 58-ik maratonomat. Az 1000 napos programomnak 2022 november 27-én lenne vége, de néhány pozitív változás miatt nem leszek abban az állapotban, hogy a kitűzött minőségben fussam le a maratont. 20 helyett már 30 órában dolgozhatok, és a hőn áhított tetőfelújítási programot is megvalósítottuk a nyáron. "Csak" lefutni nem szeretném, mert az nem tenne boldoggá. Lassan, de biztosan közeledem ahhoz az állapothoz, hogy a versenyzésemmel és a teljesítményemmel, újra örömöt okozhatok a környezetemnek és magamnak. Október végéig a szokásos heti 6 futás helyett csak 4-5 alkalommal futok, hogy feltöltődjem a november elején kezdődő alapozásra, amit nyugodt szívvel nevezhetek a felkészülésem második felvonásának. 

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)