Magazin

Blog

Ünnepi veszélyek a kutyáinkra: hogyan kerüljük el karácsonykor az állatorvost?

Balesetek, hirtelen megbetegedések ugyan bármikor megeshetnek és ilyenkor nincs más lehetőség, mint szaladni az ügyeletre, ám vannak olyan problémák, amik évről évre karácsony táján a leggyakoribbak. Odafigyeléssel azonban rengeteg bajt megelőzhetünk.

A kutya nem konyhamalac!

Általánosságban nem kell annak tekinteni, és – ha csak nem jártunk utána alaposan a "nyersetetés" témának – a maradékot dobjuk a komposztra, vagy a kukába. Ne legyen ez máshogy a csontokkal sem. Sajnos ilyenkor gyakrabban fordul elő bélelzáródás illetve csúnyább szorulások, mint az év többi részén, amit a csontetetés elhagyásával már meg tudnánk előzni. A puha húsrészeket ugyancsak nem kell azonnal a kutyák elé vetni, a túl sok zsír hasnyálmirigy problémákat, hasmenést okozhat, ha pedig a kutyánk allergiás az adott állat húsára, még komolyabb következmények is lehetnek. 

A Xilitol súlyosan mérgező!

A nyírfacukor, azaz xilit a kutyák számára gyorsan ható méreg. Rutinos kutyások nem hoznak a háztartásukba ilyen édesítőt, de ha vendégségből maradékként kapunk ilyet, akkor különösen nagy figyelemmel legyünk, nehogy a kutya közelébe jusson! Sajnos olyan súlyos tüneteket okozhat, amit nehezen tudnak meggyógyítani. De tovább megyek: egyáltalán nem kell a kutyáknak édesség! A csokoládéban lévő theobromin ugyan kicsit később öli meg a kutyánkat (jól időzített hánytatás még segíthet), érdemes a csokikat is elővigyázatosan tárolni. 

Az idegen tárgyak sem kellenek a kutyák gyomrába

Ahogy a pizzás dobozt eltartó kis műanyag vacak is elő tud kerülni kutyák beleiből, úgy a szaloncukrokat rögzítő kis fém is könnyen lecsúszhat, de a sok műanyag csomagoló is képes elzáródást okozni. Figyeljünk rá, hogy az elől hagyott édességhez, ételszagú tárgyakhoz ne férjen hozzá a kutyánk. Ha a kutyánkat felügyelet nélkül hagyjuk a karácsonyfával, akkor inkább hagyjuk ki a szaloncukrok felakasztását, kínáljuk inkább tálból, amit el tudunk tenni előle. 

Mit tegyünk, ha a vendégek nem fogadnak szót? 

Mindenki rokonságában akad legalább egy olyan fő, aki komoly fejjel bólogat, mikor felszólítjuk rá, hogy ne etesse a kutyánkat, hogy aztán suttyomban az asztal alatt mégis adjon neki pár falatot… Bár ilyenkor ez egyáltalán nem fair eljárás, sajnos a kutyát a legegyszerűbb elzárnunk. A családi békét a karácsonyi feszkó mellett amúgy is nehéz fenntartani, hacsak nem akarunk belemenni egy (valószínűleg parttalan) veszekedésbe, könnyebb és hatásosabb a Fifit eltenni olyan helyre, ahol nem etetik. Róla legalább tudhatjuk, hogy racionális és el fogja ezt nézni nekünk.

Veszélyek a külvilágban is akadnak

Bár nem tartozik a témához olyan szorosan, de ha már prevencióról beszélünk, akkor essen szó a jeges talaj, vagy sózott beton okozta talpsérülésekről is. Ezek ellen kutyacipővel vagy mancsvédő krémmel tudunk védekezni. Megéri használni, máskülönben napokra lesántulhat a pajtásunk! Ha már jég, akkor számoljunk azzal is, hogy bár rém vicces ahogy a kutyák csúszkálnak rajta mókázás közben, de bármelyik ilyen lendülettel szakadhatnak szalagok, és akkor bizony drága bulinak nézünk elébe az állatorvosnál… Hasonlóan kellemetlen a hóevés, ez szintén kacagás tárgya a gazdik között, de jóból is megárt a sok, ha a szimpla mókázáson túl tényleg falni kezdi a havat, vagy ivás helyett eszi, akkor fékezzük meg. Inkább legyen nálunk víz a számára, a túlzott hóevés gyulladást okozhat a torokban, vagy a gyomorban is. 

Közeleg a szilveszter, egyre több lesz a durrogás!

Nagyvárosokban legyünk fokozott figyelemmel a séták során, és már bőven szilveszter előtt felkészülhetünk: ellenőrizzük, hogy a kutyánk chipje regisztrált-e, tegyünk rá a nevünkkel ellátott bilétát (gyorsabban elérnek minket, ha valaki megfogja), és ha tudjuk, hogy félős, akkor ne engedjük el pórázról, még zárt futtatón sem! 

Kellemes ünnepeket kíválnunk!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)