Magazin

Blog

Úszás - Az első 1000 méter

Elkezdeni egy sportot nem könnyű, főleg felnőttkorban, egyedül. Szerencsére egyre több olyan közösség jön létre, melyekhez csatlakozhatunk, így nem kell félni attól, hogy egyedül leszünk, könnyen rendszeressé tehetjük a mozgást a hétköznapjainkban.

Próbáltam rávenni a kollégákat, hogy kicsit mozogjunk, menjünk el uszodába. Az áruház vásárolt is úszóbérletet, így ingyenesen tudtunk lejárni. Nagyon örültem neki, hogy többen elkezdtek rendszeresen úszni. Egyik kolléganőm, Fanni mondta, hogy szívesen elmenne, de egyedül nem szeretne, tartsak vele. Volt egy képzésen, ahol uszodában próbálgattak órákat, akkor nagyon megtetszett neki ez a sport. Össze is néztük a beosztásunkat, lebeszéltük mikor, hol találkozunk.

 Együtt minden könnyebb

Első alkalommal vittem magammal a szokásos edzésfelszerelésemet: uszony, tenyérellenállás, lábgumi. A biztonság kedvéért volt nálam két úszószemüveg is. Akkor még nem tudtam, hogy Fanni nem használ ilyesmit, mert elmondása szerint, ha rajta van a szemüveg – azaz nyitva van a szeme a víz alatt –, akkor azt hiszi, hogy levegőt is tud venni. Fanni mégis annyira lelkes volt, hogy kipróbált mindent, amit magammal vittem.

Körülbelül háromnegyed órát töltöttünk a vízben, mind a ketten úsztunk a saját tempónkban egymás mellett. Fanni folyamatosan mellben úszott. Párszor megálltunk, váltottunk egy-két szót, majd folytattuk az úszást.

Az első alkalmat további kettő követte, már majdhogynem rendszeressé váltak a közös úszások. A harmadik alkalommal vittem neki egy Easybreath sznorkel maszkot, mellyel a víz alatt is úgy tud levegőt venni, mintha a szárazföldön lenne. Jó páran megnéztek minket  az uszodában. Kicsit féltem is, hogy esetleg emiatt elmegy a kedve, de szerencsére nem így lett, a kezdeti lelkesedése megmaradt.

 Sportközösségünk első eseménye

A negyedik alkalommal aztán olyan történt, amit nem gondoltam volna. Szokás szerint úsztunk egymás mellett a saját tempónkban. Fanni 150-200 méterenként megállva, kicsit pihenni. Háromnegyed óra után láttam rajta, hogy kezd fáradni. Megálltam mellette, kérdeztem, hogy menjünk-e. Mondta, hogy igen, levette magáról a maszkot, majd elkezdett gondolkodni. Annyira lelkesen mondta: ő rájött, imád vízben lenni, imádja az úszást! Számolta a hosszokat és már 14-et leúszott. 50 méteres medencében úsztunk, az azt jelenti, hogy 700 métert tudhatott maga mögött. Közölte velem, hogy már csak 6 hosszt kell úsznia, vagyis 3 oda-visszát és meglesz az 1000 méter! Visszavette a maszkot és újra úszni kezdett. Volt bennem némi döbbenet, hogy ez meg hogy történt? Mintha valami megszállta volna, hiszen Fanni – saját elmondása szerint – nem különösebben rajong a sportokért. Nagyon büszke voltam rá, és láttam rajta, hogy ő is az magára, a maradék 300 méter után. Leúszta egyben az 1000 métert.

Büszke vagyok rá

Aki úszik, annak valószínűleg ez nem olyan nagy teljesítmény, de annak, aki utoljára iskolás korában látott medencét, és most újra belekóstolt a sportba, annak az. Számomra ez azóta is egy olyan élmény, amit mindenkivel meg akarok osztani, hogy lássák, sohasem késő. Nem kell más, mint elhatározás, hogy elinduljon az ember. Tudom, hogy van, akinek fontos a társaság, egyedül nem kezd bele. Ilyen vagyok én is. Magamtól nehezen indulok el, de ha már van egy valaki, akivel elmehetek sokkal könnyebben mozdulok. 

 A sportnak komoly közösségépítő ereje is van

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)