Magazin

Blog

Uszodai alapfelszerelés - mivel készüljek?

Előfordult már veled, hogy az uszodában döbbentél rá, valami otthon maradt, vagy rácsodálkoztál, mások milyen apróságokra is gondoltak, amire te nem? Ezután a cikk után többé nem lesz ilyen problémád!

Előző cikkünkkel abban segítettünk, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb uszodát - most ahhoz nyújtunk támpontot, mi az, amit mindenképp érdemes magaddal vinned, ha úszni mész. Talán triviálisnak tűnhet a kérdés, mégis meglepően sokan érkeznek felkészületlenül az uszodába - nekik szól a cikkünk, és mindenkinek, aki szeretné, ha kényelmesen, gördülékenyen zajlana az uszodalátogatás élménye elejétől a végéig.

A táska

Az uszodába indulás a táska bepakolásával kezdődik. Elsőre praktikusnak tűnhet a lehető legkisebb tornazsákba vagy sporttáskába pakolni; főleg, ha biciklivel vagy tömegközlekedéssel megyünk. Rendkívül kellemetlen azonban az öltözőben rádöbbeni, hogy a szekrények nem az öltözőfülkén vagy –helyiségen belül találhatóak, hanem külön, általában koedukáltan kerültek elhelyezésre - számos ilyen uszodával találkoztam már kül– és belföldön, Budapesten és vidéken egyaránt. Ilyenkor egyik kezünkben (és könyökhajlatunkban) a törölköző, sapka, szemüveg, kulacs, másikban a cipő, vállunkon a táska, és egyszerűen nincs hova tenni a ruhánkat, amíg eljutunk a szekrényünkig. Úszás után ez még rosszabb, hiszen akkor már az egész testünk nedves, így a ruhánkat is óhatatlanul összevizezzük, leejtjük a pocsolyákba a szerencsétlenkedés közben. Ezért - hacsak nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a kiszemelt uszodában az öltözőn belül vannak a szekrények - érdemes nagyobb táskával készülni, mint azt a felszerelésünk megkívánná. Ez különösképp igaz télen, amikor a pulóvert, hosszúnadrágot, kabátot is el kell pakolni, nem csak egy trikót és egy rövidnadrágot süllyesztünk a táskába. Apró mozzanata ez az uszodalátogatásnak, de az elején és a végén is megkönnyíti számunkra a készülődést, így bosszankodás helyett boldogan távozhatunk.

A vízhatlan neszesszerben biztonságosan tárolhatjuk a vizes felszerelést.

Mi kerüljön az úszótáskába?

Természetesen viszünk magunkkal úszódresszt/nadrágot, papucsot, szemüveget, törölközőt. Ami ki szokott maradni, az férfiaknál az úszósapka, pedig a legtöbb uszodában hajhossztól függetlenül kötelező! A hölgyek ezzel szemben készülnek sapkával, de gyakran nem számolnak azzal, hogy az uszodában nincs, nagyon gyenge, vagy fizetős a hajszárító. Nyáron ez talán kisebb probléma, de ha odakint nem tűz a nap, és nincs harminc fok, akkor sajnos nagyon könnyű megfázni vizes hajjal - arról nem is beszélve, milyen rosszat tesz ez a hajunk egészségének. Én arra is figyelni szoktam, hogy legyen nálam dezodor és fésű, és hogy vegyem ki a fülbevalómat vízbe csobbanás előtt. Arról, hogy milyen egyéb kiegészítőkkel érdemes készülnünk az öltözőbe, már korábban is írtunk, itt csak a vízhatlan neszesszert említeném meg - ne ázzon át a noteszünk, táskánk, ruhánk, laptopunk.

Az uszodában férfiaknak is kötelező az úszósapka használata.

Az uszodában töltött idő

Talán annyira nem is magától értetődő, hogy mennyi időt érdemes rászámolni a tiszta edzésidőn kívül az uszodalátogatásra. Az előbb említettük a hajszárítót, most ejtsünk szót a hajszárításra szánt időről: míg a konditeremben egy gyors zuhany után elég megtörölközni, úszás után mindig hajat kell szárítanunk - hacsak nem kitett fejjel úsztunk, de néha még akkor is. A zuhany, az öltözködés mind plusz idő, amit egy szárazföldi edzés előtt és után akár ki is hagyhatunk, ha sietünk - az uszodában viszont nem. Ha elfelejtjük belekalkulálni ezt az időt az ott tartózkodásunkba, könnyen előfordulhat, hogy lekéssük a buszt vagy rohannunk kell a gyerekért az oviba.

Folyadék és étel

Mint minden edzésforma, az úszás is lemeríti tartalékainkat - edzés utánra tartsunk magunknál egy fehérjeszeletet vagy valami harapnivalót, és ha huzamosabb ideig a vízben vagyunk, már a medence széléhez készítsük oda a kulacsot, amiből kortyolgathatunk a falnál megpihenve. Mivel vízben vagyunk, könnyű úgy érezni, mintha nem is izzadnánk, de ugyanúgy szükség van a folyadékpótlásra!

Mindig gondoljunk előre a folyadékpótlásra - vigyünk vizet vagy sportitalt!

Ha pedig a fentiek mindegyikét kipipáltuk, készen állunk arra, hogy felhőtlenül élvezhessük az úszást! Ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy ez csak egy általános felsorolás; az egyéni igényeinket is érdemes átgondolni, ha nem vagyunk rendszeres uszodába járók, és még nincs kialakult rutinunk.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)