Magazin

Blog

Uszodai etikett

A reggeli úszás után sokkal jobban indul a nap... kivéve akkor, amikor olyan sporttársakkal találkozom az uszodában, akik nem tartják be az alapvető illemszabályokat. De mik is ezek a szabályok?

Ha sportról van szó, mindig a kora reggeli időpontot preferálom. Ez nem jelenti azt, hogy reggelente kiszökkenek az ágyból, azonnal éber vagyok, tettrekész és üde. Minden reggel felér egy kínszenvedéssel, amikor 5.10-kor megszólal az óra.

Sokszor keresem a kifogásokat, hogy ma éppen miért is nem jó ötlet elmenni edzeni vagy úszni. De ilyenkor mindig eszembe jut, hogy amikor már ott vagyok, és túl vagyok az első métereken, az első súlyok felpakolásán, akkor mindig konstatálom, hogy ma is megérte kevesebbet aludni. Természetesen az is hozzá tartozik a történethez, hogy munka után már biztosan nem tudnám rávenni magam, hogy sportolni menjek. Az uszoda reggel 6 órakor nyit, így már 5.55 körül az ajtóban várakozunk, sokszor a szokásos brigád várja az ajtónyitást. Imádom ezeket a reggeleket, mert nagyon feltöltenek: úszom 2000 métert, szaunázok egy jót, pihenek még negyed órát egy nyugágyban, és máris jobban indul a nap. Kivéve akkor, amikor az alapvető szabályokat be nem tartó sporttársakkal töltöm el ezt a reggelt, ahogyan egy alkalommal nem oly régen történt. De hogy mik is az alapvető illemszabályok (szerintem), amikkel mindenki sportolását örömtelibbé tehetjük:

Minden az előzuhanyzással kezdődik

Ez szerintem alapvető tisztelet az úszótársaid (és az uszoda) felé, hogy veszel egy gyors zuhanyt, és már tiszta testtel csobbansz a medencébe. Neked körülbelül fél percedbe kerül, de a többiek nagyon hálásak érte. Mindenhol kedvesen felhívják a látogatók figyelmét ennek fontosságára, magyarul ez egy szabály, amit be kell tartani.

Figyeljünk az edzések számára lefoglalt sávokra!

Rendszer a sávon belül: ha csak ketten vagytok, ésszerű megosztani a sávot egymás között: valaki a bal, valaki a jobb oldalon úszik. Így nem kell egymást kerülgetni, előzgetni, ha a két úszó közül az egyik gyorsabb. Ha már hárman vagy többen vagyunk egy sávban, nehezedik a dolog, hiszen ha csak nem úszunk ugyanazon a tempón, biztosan előzgetni fogjuk egymást. Ilyenkor illik megadni az elsőbbséget, elengedni, segíteni azt, aki edz, vagy láthatóan teljesítményorientált sportoló. Amikor minden reggel a saját rekordom megdöntésén dolgozom, nagyon is számít az a pár másodperc, amit egy figyelmes úszótárs segítségével nyerhetek. Ne hagyjuk az edzőfelszerelésünket , papucsunkat (mert természetesen a papucs használata is alapvető), és egyéb holminkat szanaszét a medence szélén, hiszen ott mások közlekednek, illetve a többi úszó is – hozzád hasonlóan – oda tenné a felszerelését. Erre a célra egy hálós tartó zsák tökéletes megoldás, hiszen átereszti a vizet, nem fülled be a felszerelésünk, de mégis rendszerezve tudjuk azt kezelni. 

Rend a lelke mindennek

Természetesen semmilyen otthoni tisztálkodó és egyéb manikűrös/pedikűrös tevékenységet nem végzünk a medencéknél és a wellness részen sem. Ha ezeket a szabályokat a medencetérben betartjuk, kölcsönösen odafigyelünk a másikra, előzékenyek, figyelmesek és udvariasak tudunk lenni, mindenkinek kellemesebb lesz az aznapi sportolás.

Az uszoda wellness része is kellemesebb hely lehet, egy kis odafigyeléssel

Sok helyen felhívják az uszoda wellness szolgáltatásait élvezők figyelmét, hogy a nyugágyakat csak pihenésre használják, ne ott tárolják törülközőjüket és táskájukat, mintegy foglalva a helyet önmaguknak. A többi pihenő számára így akkor sem elérhető egy nyugágy, ha abban éppen nem fekszik senki. Szerintem alapvető, hogy a szaunába (de legyen ez bármilyen helyiség) belépve köszönök a már bent lévőknek, elköszönök, amikor távozom. A szaunában törülközőre ülök, nem dörzsölöm a testem úgy, hogy a nedvességet másokra fröcskölöm, nem zavarom mások nyugalmát, helyet adok a szauna előnyeit élvező többi társamnak is.

Uszodai etikett
 A szaunában mindig törülközőre ülök

Az elő- és utózuhanyzás itt kötelező, a merülőmedence használata előtt pedig tényleg alapvető a gyors zuhany (ez sem illemszabály, hanem egyszerűen szabály).

Mára végeztem, irány a zuhany és az öltöző

A zuhanyzóban csak annyi fogast foglalok el, amennyire feltétlenül szükségem van, megadva ezzel a lehetőséget másoknak is, hogy ne a földre kelljen helyezniük törülközőiket, táskájukat. Egy akasztós neszesszerbe minden belefér, és nagyon kényelmes a használata. Az öltözőben gyorsan felöltözöm, nem mászkálok és szárítom a hajam hiányos öltözetben (miért is tenném). Az öltöző padján sem hagyom szanaszét a dolgaimat, hiszen  nem egyedül használom azt a felületet. A szárítás és fésülés közben elhullajtott hajszálaimat nem a földre dobom, hanem a szemetesbe, nem hagyok magam után szemetet, becsukom a szekrényajtót ha végeztem, mások közlekedését megkönnyítve ezzel.

Uszodai etikett
Nem mindegy, mennyi helyet foglalunk el. Figyeljünk egymásra!

Betegen ne menj az uszodába!

Természetesen alapvető, hogy semmilyen típusú fertőző betegséggel ne menjünk az uszodába. A nedvesség, páratartalom és meleg miatt melegágya lehet egy-egy betegségnek, így tiszteljük meg egymást azzal, hogy csak egészségesen megyünk sportolni. Talán mind közül ez a legfontosabb szabály, ami nem etikett, hanem mindenki számára kötelező érvényű. Ne félj, ha először jársz az adott uszodában /edzőteremben, nincsenek olyan szokásjogok, amiket be kell tartani – nincs másnak előnye hozzád képest semmiben azért, mert ő régóta oda jár már. Ha az írott szabályokat betartod, már biztos, hogy jól csinálsz mindent! És reggelente egy mosoly a pénztárban ülő hölgynek/úrnak is jár, mintegy megköszönve azt, hogy hajnalok hajnalán is lehetővé teszi számunkra a sportolást!

 

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)