Magazin

Blog

Úszófelszerelés karbantartása

Elszakadt az úszósapka, párásodik a szemüveg, kibolyhosodott az úszónadrág? Bosszantó, ha a felszerelésünk ahelyett, hogy segítené, hátráltatja a sportolást; főleg, ha kis odafigyeléssel könnyedén megspórolhatjuk magunknak ezeket a kellemetlenségeket.

A sportfelszereléssel kapcsolatos negatív vásárlói vélemények jelentős része ugyanis a termék nem rendeltetésszerű használatából vagy nem megfelelő karbantartásából ered, néhány egyszerű alapelvet követve azonban garantáltan meg leszünk elégedve a termékeinkkel.

Úszódressz/úszónadrág

Úszóruházatodat használat után öblítsd ki tiszta vízben (mosógépben 30 fokon mosható), és minél hamarabb akaszd ki száradni edzés után, majd száraz helyen tárold. Ne csúszdázz benne, mert megsérül az anyaga!

Úszósapka

A szilikon úszósapkát ne csípd össze körömmel, ne húzd erősen a szélét (a cibálástól könnyen elszakad), és ne használd hajcsattal, mert az kiszakíthatja. Érdemes kitörölni a belsejét úszás után, hogy biztosan ne penészedjen (akkor se, ha sokáig nem vesszük újra elő), ne legyen állott szaga. Ha szilikon bevonatos szövet úszósapkád van, használat után öblítsd ki - ez csak kézzel mosható -, tárolás előtt pedig szárítsd meg. A szövet sapkát használat után öblítsd ki - mosógépben 30 fokon mosható -, és szárazon tárold.

A sapkát és a szemüveget óvatosan vegyük fel, nehogy elszakadjon!

Úszószemüveg

A legfontosabb, hogy a szemüveg lencséjéhez belülről NE nyúlj hozzá, törölközővel sem, hiszen a gyári páramentesítő felületkezelés ettől megsérülhet. Ha párásodni kezd, egyszerűen merítsd bele a vízbe, de ne kezdd el dörzsölni, mert könnyen összekarcolódik; hosszú távon érdemes beszerezni egy páramentesítő filcet, melynek segítségével elkerülhető a párásodás, és használata a lencsét sem károsítja. Használat után tokban tárold, hogy ekkor se karcolódjon az üvege, ne érjen hozzá semmi belülről a táskádban.

Mikroszálas törölköző

A rendkívül jó nedvszívó képességű mikroszálas törölköző gépben 30 fokon mosható (öblítőt ne használj!), és szárítógépben alacsony hőmérsékleten szárítható. A hajtörölköző - szintén öblítő nélkül - 40 fokon mosható, és nyugodtan betehetjük a törölközőnk mellé a szárítógépbe, alacsony hőfokú programra.

Edzésfelszerelés

Akár békalábat, tenyérellenállást, úszódeszkát, vagy bármilyen másfajta edzésfelszerelést használsz, jól szellőző zsákban, száraz helyen tárold.

A hálós táskában hamar megszárad az edzésfelszerelésünk.

Papucs

Uszodai papucsodat érdemes kitenni száradni a dresszel/nadrággal és törölközővel együtt - a vizes papucs bebüdösödhet a táskádban, ráadásul a nedves felület a baktériumoknak is ideális környezetet teremt.

Az uszodai papucs talpán apró lyukak segítik a víz elfolyását.

Saját magad

Míg gondosan odafigyelünk uszodai felszerelésünkre, a saját testünkről sem szabad elfeledkezni! Úszás előtt higiéniai okokból is kötelező a zuhanyzás, ám edzés után sokan kihagyják ezt a lépést - míg egy konditermi, izzasztó edzés végén ez szinte elképzelhetetlen lenne. Pedig a speciálisan úszóknak kifejlesztett tusfürdő a sokak által kellemetlennek tartott klórszagot is semlegesíti. Lényeges még a bőr és haj hidratálása, hiszen a klór szárítja a bőrt, a sok szárítás károsítja a hajat. Az uszodában könnyen elkapható lábgomba megelőzésére használhatsz saját kilépőt az öltözőben.

Zuhanyozz úszás előtt és után is!

A szervezet tápanyagpótlása érdekében igyál sok vizet - edzés közben természetesen csak kis adagokban -, és közvetlenül edzés előtt ne egyél, utána viszont igen, mert ez segíti a regenerációt. Mindig melegíts be, úszás után lazíts alaposan, illetve aludj és étkezz rendesen: kipihenten, energikusan, megfelelő táplálkozás mellett elképesztő, mennyivel könnyebb jó teljesítményt nyújtani a medencében és szárazföldön is.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)