Magazin

Blog

Úszószemüveg választó

Nem tudsz kiigazodni milyet is válassz? Felnőttként csak a felnőtt úszószemüvegek között válogatsz, mégsem találsz rá az igazira? Leveszed a legdrágább úszószemüveget a polcról, mégsem jó? Kényelmetlen, nyom? Miért lehet ez? Mi alapján különböztetjük meg a kezdő, középhaladó és haladó/intenzív úszószemüvegeket a Decathlonnál? Egy kis segítség, hogy választ kapj a kérdésekre és eligazodj a kínálatunkban.

A Decathlonnál a legtöbb termékcsaládunkat szegmentáljuk. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók dolgát megpróbáljuk megkönnyíteni azzal, hogy például az úszószemüvegeket kategorizáljuk. Ennek köszönhetően alakult ki a kezdő, a középhaladó és a haladó, vagy  másnéven intenzív szegmens.
 

A kezdők
 

A kezdő szegmensben található úszószemüvegeket megálmodó és megalkotó termékmérnökök a kényelmet és az egyszerűséget tartották szem előtt. Azoknak ajánlják ezeket a szemüvegeket, akik most kezdenek el úszni, vagy csak néha - alkalmanként kb. kéthetente, vagy maximum heti egyszer űzik a sportot. Kényelmes attól lesz a szemüveg, minél puhább azon része, amivel az arcunk érintkezik. Egyszerűség alatt azt értjük, hogy könnyen be tudjuk állítani magunknak a legmegfelelőbbre az úszószemüveget. Ez általában egy csattal vagy gombbal történik, mondhatni nincs túlbonyolítva.

Ilyen kezdő/alkalmi használatra javasolt a megújult Soft úszószemüveg. Viszonylag széles látómezővel rendelkezik, elődjéhez képes már sokkal rugalmasabb, jobban felfekszik az arcra, emiatt a stabilitása is jónak mondható. Például fejesugrásnál már nem mozdul el olyan könnyen, de még mindig viszonylag nagyobb szemüvegről van szó. Létezik belőle S-es és L-es változat. Azért nem Gyerek és Felnőtt jelöléseket használunk, mert az úszószemüvegeket nem kor szerint ajánljuk, hanem arcforma alapján. Keskeny arcúaknak - akik lehetnek felnőttek is, nem csak gyerekek - az S-es méretűt, míg a szélesebb arcúaknak az L-est javasoljuk. A legfontosabb, hogy mindig próbáljuk fel az úszószemüvegeket és vákum tesztel ellenőrizzük, hogy megfelelő-e számunkra!

Soft úszószemüveg - egyszerű és kényelmes

 

A középhaladók
 

A középhaladó szegmensbe tartozó úszószemüvegeknél a fő szempont a stabilitás, de a kényelem sem utolsó.  Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik nem csak az egészségmegőrzés miatt úsznak, hanem hogy fejlődjenek. Heti szinten akár 2-3-szor úsznak. 

Egyik személyes kedvencem is ebben a kategóriában található, ami a Spirit. A nagyobb stabilitás érdekében a pántja hátul kettéválik és nem csak egy helyen, hanem mind a két oldalon nyomógombbal állítható. A kerete nagyon rugalmas, emiatt jobban felfekszik az arcra. Szintén létezik belőle S-es és L-es változat is, sőt még átlátszó, füstös, és tükrös lencsés is mindkét méretben. Ezt a szemüveget úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb arcformára jó legyen. 

Spirit szemüveg - a legtöbb arcformához passzol.

Ha esetleg mégsem lenne jó a Spirit úszószemüveg, akkor érdemes megpróbálni a B-fit nevű modellt. Hasonlóan az előzőhöz, ez is egy középhaladó kategóriájú darab. Ebből már nincs kétféle méret, csak egy, viszont cserélhető az orrnyerge. A spirit szöglegességével ellentétben, inkább oválisabb formát ölt. A pántja szintén kettéválik hátul, a stabilabb tartás érdekében. Kétoldalt bővíthető, vagy szűkíthető a pántok mérete. Megtalálható tükrös változatban is, ami kültéren, vagy erős fényű uszodákba jó választás. 

B-fit úszószemüveg - cserélhető orrnyergével személyre szabható.

A haladók
 

A haladó szegmenshez elérve észrevehető, hogy a szemüveglencsék mérete csökkent. Ez azért van így, mert ebben a szegmensben a legfontosabb a hidrodinamika és a maximális stabilitás. Ezek a szemüvegek már teljesen megfelelőek versenyeken is, sőt még a FINA (Fédération Internationale de Natation), azaz a Nemzetközi Úszószövetség által is elfogadottak. Ezek a szemüvegek azoknak ajánlottak, akik hetente 4-5, vagy akár több alkalommal edzenek.

B-fast úszószemüveg - versenyeken is megállja a helyét.

Ilyen úszószemüveg a B-fast szemüveg. Ebben a szegmensben már nincsenek különböző méretek, hanem olyan szemüvegek vannak, amik teljesen személyre szabhatóak. A B-fast szemüvegnél ez nagyon jól érvényesül, hiszen az orrnyerge mindkét oldalon miliméter pontosságra beállítható a saját paramétereinknek megfelelően. Jár hozzá egy műanyag laposfejű csavarhúzóhoz hasonlító eszköz, ennek a forgatásával tudjuk fel vagy lefelé mozgatni a lencsék belső felében elrejtett csavarokat, amivel szélesíteni vagy szűkíteni tudjuk az orrnyerget. A szemüveg lencséje kicsi, ezért jobban beleül a szemüregbe. Emiatt olyan úszóknak nem nagyon ajánlott, akik csak alkalmanként úsznak és az a lényeg, hogy a szemüveg kényelmes legyen, mert eléggé tudja nyomni a szem körüli csontokat. Mivel nagyon fontos a hidrodinamika - minél kisebb legyen az ellenállás -, így a lencsék külső részét lekerekítették, ami elvezeti a vizet. A maximális stabilitás érdekében duplapántos. 

Mikrometrikusan állítható orrnyereg.

Lehet, hogy valakiben felmerül a kérdés, mi van akkor, ha állítani kell a szemüvegen, de a hozzá való “csavarhúzó” nincs nálunk? A tervezők erre is gondoltak, hiszen a hátsó pánton lévő csatról csak el kell húzni a kis szilikon védőt és ki tudjuk nyitni, máris ott az eszköz ami ugyan azt a szerepet tölti be, mint a csavarhúzó. Ebből a szemüvegből két fajta tükrös verzió létezik.
 

Gondoltunk a szemüvegesekre is!
 

Sokan talán nem is tudják, de a Decathlonnál vannak korrekciós úszószemüveg lencsék is.  Ezek a lencsék dioptriásak, így a szemüvegesek is élesen tudnak látni a víz alatt. Teljesen biztonságos, hiszen egy párizsi szemésszel kooperálva alkották meg. Tudom milyen, amikor úgy kell úszni, hogy rossz a szemünk, és csak egy sima lencsés úszószemüvegünk van. Valljuk be, nem a legkomfortosabb. 

Korrekciós lencse rövidlátóknak

Miért csak lencsék? Azért, mert először ki kell választanunk a keretet. Ebből van S-es és L-es méretű, ugyanúgy mint az úszószemüvegekből a kétféle arcformára. Ezután - attól függően, hogy S-es vagy L-es a keret - ki kell választanunk a lencséket. Lencsékből is értelemszerűen létezik S-es és L-es, ami fontos, hogy nincsen jobbos és balos, a keret mindegyik oldalába beleillik ugyanaz a lencse. 

Használati útmutató

Nullástól -6-ig léteznek lencsék, így össze tudjuk válogatni, a nekünk megfelelő kombinációt. Azért jó, hogy lencséket tudunk belepattintani a keretbe és nem fixen korrekciós szemüvegek vannak, mert ha például az egyik szemünk -3-as, a másik -4-es, akkor teljesen személyre szabható és máris úgy látunk a víz alatt, mint a parton a szemüvegünkkel.

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)