Magazin

Blog

Útikalauz a deszkázáshoz

Belevágnál a deszkázásba, de nem tudod, hogyan is kezdjed? Nem tudod, hogy miért van ennyiféle méretű és típusú deszka? Fogalmad sincs róla, hogy mi a longboard és a cruiser közötti különbség? Félsz a trükköktől, de mégis gurulnál? Nyerj egy aprócska betekintést általunk: decathlonos kollégák mondják el tapasztalataikat a deszkázás világáról.

A gördeszka története

A gördeszka története az '50-es, '60-as évek Kaliforniájában kezdődött: az adrenalinéhes, hullámszörf rajongó fiatalok a szélcsendesebb napokat úgy vészelték át, hogy saját kezűleg összetákolt deszkáikkal felszántották a lakó környezetük és a tengerpartok járdáit - innen ered a “sidewalk surf”, azaz a “járda szörf “ kifejezés. Növelve veszély érzetüket, megkeresték az inger gazdagabb lejtőket, mindeközben a gördeszkázás fejlődése mentén ügyességi versenyeket hoztak létre és egyre bonyolultabb, illetve nehezebben kivitelezhető trükköket mutattak be.

Ha jól olvasunk a fenti sorok között, felfedezhetjük, hogy a deszkázásnak, mint sportnak - de nyugodtan nevezhetjük kultúrának is -  már a kezdetektől fogva több válfaja jött létre. Ezek funkciójuk szerint nagyon könnyedén feloszthatóak a következő deszka típusokra:

  • Freestyle
  • Cruiser
  • Longboard

Természetesen ennél mélyebbre is áshatnánk a gördeszkás irodalomban, és jóval több deszkát különböztethetnénk meg alakja, formája, funkciója szerint, de kezdésnek bőven megteszi, ha már eme három alap kifejezéssel tisztában vagyunk. Az alábbi sorokban a rövidebb ismertetők mellett, Decathlon áruházakban dolgozó kollégák osztják meg tapasztalataikat a gördeszkázás különböző válfajaival kapcsolatban.

A gördeszkás Freestyle mozgalom

Célja tulajdonképpen a skate parkok és az utcai elemek meghódítása deszkán állva. Napjainkig számtalan trükk jött létre, egy a kulcs: sok-sok gyakorlás. A deszkák kerekei általában 50-54 mm átmérővel rendelkeznek, tehát elegendően kicsik és szándékosan kemények, míg a több rétegű deszkalapban található, mindkét oldalra felívelő konkáv is. Ezek a tulajdonságok szinte elengedhetetlenek a trükkök könnyebb és biztosabb megvalósításához.

Járjunk utána, hogy mi játszódhat le egy deszkás fejében; Szabó Ádám, a Nyugati téri áruházunk szakértő kollégája fejtette ki érzéseit:

Hogyan készült a hogyan készült - Ádám a Velence Korzón

"Kb. 8 éve kezdtem el deszkázni, úgy ahogy mindenki más... láttam másokat deszkázni és megtetszett. Nehézkesen indult, mert nem kaphattam deszkát, a családom nem szponzorálta az extrém sportot, mondván "veszélyes". Aztán megenyhültek és kaptam egy kezdő deszkát, ami elindította az egészet. Kialakult egy deszkás társaság, így élvezetesen indult. Én jobban beleástam magam és gyorsabban is felfejlődtem egy olyan szintre, ahova a többiek már nem követtek sajnos. Így egy új társasággal vettem körbe magam, míg a régi szétesett, ez többször is előfordult utána.

Az első sérülés egy bokarándulás volt, amikor az első videót készítettük. A videó sikeres volt, mert jól meg lett vágva, de 4 hónapig nem tudtam deszkázni. Aztán megint egyedül maradtam... mondanom sem kell, nincs rosszabb az egy személyes bandánál. Próbáltam motivált maradni, de nem tudtam új dolgokat tanulni, mert nem volt kitől, ill. nem tudtam osztozkodni a sikerben sem.

 

A legalapvetőbb deszkás trükk: az ollie

Visszatekintve, ha nincs melletted valaki, aki elmagyarázza a trükkök alapjait, úgy nagyon nehéz. Szóval ha nem tudsz, vagy nem értesz egy trükköt, akkor kérdezz meg bátran egy “vén” deszkást. Napi szinten órákat jelenthet egy trükknek a megértése és heteket az elsajátítása, ráadásul minden alkalommal minden trükköt újra és újra gyakorolni kell, rengeteg kitartást igényel.” Ha Ádám szavai után kedvet kaptál a gördeszkázáshoz, kukkantsd meg az OXELO MID5 gördeszkáját. Ezt a deszkát egyaránt javasoljuk a tinédzserkor lázadóinak kezdéshez, illetve a nagyobb korosztály számára ugyancsak kezdéshez, vagy akár újrakezdéshez.

Fontos megemlíteni azonban, hogy a freestyle deszkán túl is van élet. Az utóbbi években megnövekedett azoknak a száma, akik nem elégednek meg egy kisebb méretű deszkával, nagyobb stabilitásra és suhanásra vágynak, ők általában a longboard deszkák szerelmesei. Budaörsi áruházunkban dolgozik R. Noémi, aki szerint a longboard nem más, mint egy fantasztikus életérzés:

“...de mi is az a longboard?"

A gördeszkánál hosszabb, stabilabb deszka.  A nagy, puha kerekeinek köszönhetően pedig jól bírja az út egyenetlenségeit, így nem fog az első repedésben megállni.

A longboard hosszabb, stabilabb deszka a gördeszkánál

"A longboardozásnak több stílusa van, például a dancing, freestyle, szlalom, és a legextrémebb a downhill. Nos, én az utóbbiba lettem szerelmes. A downhill-be sok gyakorlás és tapasztalat után szabad csak belevágni. Lényegében a lejtőkön való legurulásról szól nagy sebességgel. Védőfelszerelés kötelező! Csak lezárt vagy kis forgalmú utakon használatos, legalkalmasabbak erre az erdei aszfaltok.

Mivel a longboardon nincs fék, így a megállásnál vagy leugrik az ember, fékez a talpával, de ha nagy sebességről akar lefékezni, akkor slide-ol (deszka oldalra csúsztatása), ilyenkor jól jön egy slide kesztyű is. Számolni kell azzal is, hogy nagyon sokat lehet esni vele az elején. Azonban a kitartásnak megvan a gyümölcse, eszméletlen érzés, amikor suhansz a fák között szabadon, akadályok nélkül.”

A cruiserek

Azért azt szögezzük le, hogy a longboard - méretéből kiindulva -, nem feltétlenül való egy zsúfolt város közepére, egy freestyle deszka pedig nagyobb precizitást és tudást igényel. De ha mindenféleképpen deszkázni szeretnél, szerencsére van megoldás! Tegyük fel, hogy ötvözzük az előbb említett két deszka némely tulajdonságait, így születhettek meg a cruiser deszkák. Talán ez a legnépszerűbb deszkafajta napjainkban, most sokan utálni fognak, de némiképpen a hipster műfaj elmaradhatatlan kelléke. Eme deszkákról jómagam mesélném el élményeimet:

A cruiser deszka ötvözi a lonboard és freestyle deszka tulajdonságait

“A cruiserekkel nagyon egyszerű cikázni az emberek között, és kedves pillanatokkal lehetünk gazdagabbak vele. Könnyedén eljuthatunk A-ból B pontba, ráadásul kis helyen elfér, így tömegközlekedéssel is kombinálhatjuk. A kisebb tengelytáv miatt nagyobb lejtőkre nem kimondottan javasolt, mert könnyen elhagyhatjuk menet közben a deszkánkat, akár komolyabb sérüléseket is szenvedve.

Sajnos saját tapasztalatlanságom miatt jártam így én is. Budapesten, Gazdagrét tetejéről indultam lefelé Big Yamba deszkámmal, kezdetben nagyon élveztem a hirtelen jött sebességet, aztán kíméletlenül imbolyogni kezdett a deszkalap a lábaim alatt. A vége az lett, hogy védőfelszerelés híján elég csúnyán lehorzsoltam tenyeremet, térdemet és könyökömet, a kisebb agyrázkódásról nem is beszélve. Azóta szereztem be sisakot és egy OXELO védőszettet is.”

Végszóként egyetlen hosszú és tartalmas mondat: itt a nyár, itt a jó idő, irány a városi aszfalt, irány a tóparti sétány, hódítsd meg a világot négy keréken! Hajrá!

 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)