Magazin

Blog

Variációk a rajtszám viselésére

Beindult újra az élet, és ezt a helyzetet jól tükrözi, hogy ismét futóversenyekre járhatunk. A versenyszabályzat egyik alapvetése a rajtszám viselése, még akkor is, ha nem feltétlenül a győzelem reményében állunk oda a rajtvonalhoz. Rengeteg versenyen a rajtszámra van felragasztva a chip, amivel az időnket mérik, másrészt pedig egyfajta hovatartozást is jelképez, amiből később emléktárgy lehet.

Manapság a futóversenyeken a tömegsport előtérbe helyezésével egy nagy közösséget alkotva ünnepeljük a futás szeretetét, úgy, hogy közben erőt merítünk egymásból. A rajtszám ma már nem feltétlenül szimbolizálja a versenyzést, mégis elengedhetetlen tartozéka maradt a versenyeknek. Csupán egy papírról beszélünk, egyik-másik mégis felbecsülhetetlen érték lehet számunkra. Akad köztük olyan is, amit legszívesebben széttépnénk, de egy rosszul megélt verseny is szolgálhat tanulságokkal, amiket a későbbiekben kamatoztathatunk. Nem tudnám megszámolni, hogy a 43 futó évem alatt hányszor viseltem rajtszámot, de van egy-két olyan darab köztük, ami számottevően meghatározta az életem.
 

Amikor még a textil rajtszám volt a módi

Rajtszámtartót keresek futáshoz


Emlékszem az első munkanapomra Soroksáron, amikor egy vásárló megkérdezett azzal kapcsolatban, hogy van-e rajtszámtartó. Kerek szemekkel néztem, és visszakérdeztem: biztosítótűre gondolsz? A rögzítését a legegyszerűbb módon négy biztosító tűvel oldottuk meg évtizedeken keresztül. Akiknek a hétvégi programját a különböző futóversenyeken való részvétel jelentette, annak hamar tönkrement a trikója. Ma már én is tudom hogy hol vannak, és mindenkinek ajánlom is. Számos alternatívát tudunk nyújtani arra, hogy a versenyszerelésünket megóvjuk, mivel a tömegfutó rendezvényeken nem kritérium, hogy a mellkason legyen a rajtszám. Legegyszerűbb ezek közül a Kiprun rajtszámtartó öve, amire néhány zselét is fel tudunk fűzni. Az Aptonia terméke abban az estben válhat a segítségünkre, amikor elöl és hátul is viselni kell a rajtszámot. 

Praktikus és kényelmes módja a trikónk megóvásának

Hidratálás, kulcs és telefon

Vannak olyan futóöveink is, amivel a folyadékpótlást is meg tudjuk oldani, kettőt az egyben "jeligére". Különböző űrmértékek közül választhatunk edzettségi szinttől és az időjárási körülményektől függően. Egy 1/2 maraton teljesítéséhez elegendőnek tartom a két db 115 ml-s kulacsot tartalmazó övünket. A rajtszám viselése mellett, néhány zselé és a kulcs is elfér benne. Akinek a telefonjára is szüksége van futás közben, azoknak a 2 db 150 ml-s puha kulacs és zselék szállítására is alkalmas termékünket ajánlom. Akár egy maraton lefutásához is elegendőnek tartom a 2 db 250 ml-s kulacsot is magában hordozó övet, hisz a hosszú futásaink alatt kikísérletezett folyadékot és zselét kell csak magunkkal vinni, mert vizet találunk bőséggel az út szélén kihelyezett frissítőpontokon. Plusz hozadéka is van ezen tárgyak viselésének, mert a mellkasunk szabadon szellőzhet. A nagy fizikai terhelés közben ez is számíthat, hiszen van, amikor úgy érezzük, hogy a bőrünkön keresztül is kapkodni kell a levegőért. 

Féltve őrzött kincsek

Aktív versenyző éveimben még textilből voltak a rajtszámok, így kreativitásomat is érvényre tudtam juttatni néhány meghökkentő ötlettel. Tornazsákot és futónadrágot is varrtam a számomra kellemes emlékeket hordozó rajtszámokból. Mivel az életem nagyon nagy részében meghatározó szerepet jelentettek a rajtszámok, ezért a Futrinka utca Futóközösség 100. alkalmán rendezett ünnepi futáson egyértelműnek tűnt, hogy minden résztvevő számára terveztetek egy jubileumi rajtszámot. Lányom a hegedűtokján, mintegy relikviaként hordta a 100-as rajtszámot, mindaddig, amíg le nem szakadt. Életem két meghatározó élményét okozó versenyem rajtszámát már csak fénymásolt változatban őrzöm, mert elajándékoztam. Tettem ezt azért, mert úgy éreztem, hogy azok a személyek nélkül nem élhettem volna meg azokat a pillanatokat. Fantasztikus érzés volt megosztani velük az élményt, ami egyben egy hosszú közös utazás jelképe volt, az egyre rögösebbé váló utamon. A hazai rendezésű Senior Világbajnokságon, az egészséges sportolók között mérettem meg magam, úgy, hogy másfél évvel előtte még az is kérdés volt, hogy futhatok-e a betegségemmel. Egy nagy közös összefogás eredményeként olyan pillanatokat élhettem át, amiből erőt meríthetek a további "harcomhoz".

10250739_757481997617899_984815680_n-2.jpg
A rajtszám, amit már csak fényképen őrzök

Mindezek után nem is kívánhatok többet, mint hogy legyen sok olyan rajtszámotok és persze futóélményetek az életben, amit megoszthattok szeretteitekkel és barátaitokkal!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)