Magazin

Blog

Vásárlás a gyerek nélkül - így sikerülhet elsőre

Sokan szeretnének Karácsonyra lovasfelszereléssel kedveskedni gyermeküknek, unokájuknak, rokonuknak, természetesen a meglepetés erejével. Ám vannak olyan termékek, amelyeket tipikusan nehéz próba nélkül kiválasztani. Ebben segítünk.

Főleg az életet védő felszerelésekre igaz, hogy nem könnyű a méretválasztás, ha a jövőbeli viselője nem próbálja fel vásárlás előtt. Ugyan van lehetőség méretet cserélni egy teljes évig, de azért sokkal jobb, ha elsőre eltalálja az ember. Altarnatív lehetőségként előkerülhet ilyenkor az ajándékkártya is, biztosítva a megajándékozott számára, hogy saját maga válassza ki az ajándékát, egyéni ízlése szerint, vásárlás előtt élve a próba lehetőségével - de egy későbbi időpontban, az ünnepet követően. Ezt a praktikus megoldást a vásárlók egy része szívesen fogadja, vannak azonban, akik inkább abban hisznek, amit már előre megvásároltak - még akkor is, ha később ki kell cserélni, mert nem jó a méret. Mit tehetünk annak érdekében, hogy minél nagyobb eséllyel válasszunk megfelelő méretet egyes termékekből?

Kobak

Érdemes megmérni a  fej körméretét, azonban ez nem mindig ad teljesen valós eredményt, mivel a fejforma, a fej esetleges egyedi sajátosságai, a haj mennyisége és a kobak fazonja is sokat számít. A mérés közelítő eredménye csak kiindulási alapnak jó - megtudhatod, milyen méretet célszerű először felpróbálni. Mindig legalább kettőt lenne érdemes, azonban ha mindenképpen meglepetésnek szánod, akkor ez alapján kell eldöntened, hogy melyik méretet vásárolod meg. Az állítható kobakok nálunk 4 méretet fednek le, így azokból könnyebb eltalálni a megfelelőt, mint a fix méretűekből, de mindegyikkel mellé lehet nyúlni, ha nem mérsz.

Átadáskor azonban ugyanúgy meg kell nézni a leendő viselője fején, mintha vásárlás előtt tennéd ugyanezt. A próbához távolíts el mindent a hajból: hajgumit, hajpántot, kontyot, kendőt. A kobakot helyezd fel úgy, hogy teljesen illeszkedjen, a fejtető is hozzáérjen a kobak belsejéhez, és elölről, vagy oldalról nézve a "napellenző" homlokközépig érve előre mutasson. Az állítható kobakokat ilyenkor kell szorosra húzni. Miután felhelyezted a kobakot, az állszíj becsatolása nélkül, kérd meg a viselőjét, hogy hajoljon előre derékból, és óvatosan mozgassa meg a fejét, mialatt a kezedet tedd a kobak alá, ennek az a lényege, hogy kiderüljön, ha a mérete kicsit nagy, ilyenkor ugyanis leesik a fejéről, bele a kezedbe.

Ezután felegyenesedve, de a kobakot még mindig nem becsatolva fogd meg a "napellenzőt", és mozgasd meg a kobakot előre-hátra, valamint mindkét lehetésges oldalirányba is. Ilyenkor minden irányban a fejbőrrel együtt kell a kobaknak mozogni. Ha valamelyik irányba csak a kobak mozog, az azt jelenti, hogy nem illeszkedik rendesen. Ez az állapot bizonyos mértékig korrigálható úgynevezett kobakszűkítő matricával, mely egy kis csomag öntapadós szivacsbetét, arra jó, hogy az ilyen problémákat megoldja. 

A kobaknak passzosnak kell lenni, de nem lehet olyan szoros, hogy fájdalmat okozzon hosszabb viselés során, és itt figyelembe kell venni a fej hőtágulását is. Nyári melegben simán bele tud dagadni a fej a kobakba úgy, hogy fájdalmat okozzon, ha a mérete pont határeset, így ezt is érdemes figyelembe venni.

Amennyiben minden stimmel, beállíthatod az állszíjat, és készen vagy. 

Megfelelő méretű kobak, helyesen viselve.

Gerincvédő

Szintén életet védő felszerelés, aminél fontos, hogy a választott modell passzoljon a lovas alkatához. Nem minden modell jó ugyanis minden testalkatra. A védőmellények közül a Safety-t vékonyabb lovasoknak ajánljuk, míg akik a normál testalkatot némileg meghaladják, azok számára a Smartrider paraméterei a kedvezőbbek. A csak gerincet védő modelleknél a szintén Safety- névre hallgató "teknőspáncél" körmérete valamelyest állítható, míg a mesh anyagú modellnél ez a paraméter fix. Mindegyiknél irányadó, hogy a hetedik nyakcsigolyánál kell optimálisan kezdődnie, és addig kell leérnie, hogy a hátulsó nyeregkápához éppen ne érjen hozzá. 

Ha a gyerkőc nélkül megyünk beszerzőkörútra, akkor először a gerinc háti-ágyéki szakaszának hosszát kell megmérni hozzá egy normál szabású póló hátoldalán a nyakkivágástól egy normál szabású (nem csípő, nem tűdő) nadrág övbújtatójának az aljáig, és akkor kapunk egy nagyjából használható közelítő értéket. 

Emellett ha a körmérete kérdéses, egy mérést az is megér a törzs legszélesebb pontján. Fontos, hogy ebből sem szabad annyival nagyobbat venni, hogy a gerinchossz része túl hosszú legyen, mert ha hátul hozzáér a nyereghez, akkor könnyen felcsúszik, és típustól függően lehet kényelmetlen, irritáló, vagy akár balesetveszélyes is.

Lábszárvédő/Lovaglócsizma

Itt két paramétert kell mérni. A vádli hosszát térdhajlattól a bokacsontig mérjük, a lábszárvédőn pedig kívül, tehát a zipzár mentén a mi modelljeink esetében.  A vádli körméretét annak legszélesebb pontján mérjük, ami általában a felső egyharmadára esik. A gyerek lábszárvédők évek szerint kettesével vannak méretezve, míg a felnőtt modelleknél egy-egy vádlikörmérethez tartozik egy rövidebb, és egy hosszabb vádlihossz is, pontosan azért, hogy a lehető legtöbb féle vádlival rendelkező lovas számára legyen belőle megfelelő. 

Mint minden lovas felszerelésnek, ennek is passzosnak (de nem túl szorosnak!) kell lenni, az a jó, ha sem fölül, sem alul nem áll el, illetve ha a vádlit behajlítjuk, pont addig ér, hogy ne vágjon, viszont lehetőleg érjen fel a hajlatig, mert egyrészt esztétikusabb úgy, másrészt a túl rövid lábszárvédő ugyanúgy törhet. 

Ugyanez a helyzet a lovaglócsizmáknál, megtoldva annyival, hogy három paraméternek kell egyezni, mert a fent felsorolt kettő még ugye kiegészül magával a cipőmérettel, és ezeknek egyszerre kell jónak lenni. Emiatt nehéz sokszor a csizmaválasztás.
 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)