Magazin

Blog

VI. Mecsek Enduro hegyikerékpár verseny

Kedveled a természetet, szeretsz az erdőben lenni, netán a kerékpározást is előnyben részesíted? Egy lebilincselő, izgalmas és adrenalindús esemény vár Rád! Ha még nincs programod október 23.-ra, akkor meg is van a számodra tökéletes elfoglaltság! A helyszín nem más, mint Kövestető, ahol idén hatodik alkalommal rendezik meg a Mecsek Enduro hegyikerékpár versenyt.

A Decathlon nem csak egy sportáruház. A Decathlon fontosnak tartja az olyan sportesemények támogatását, amelyek összehozzák az embereket, legyen szó amatőr vagy profi sportolóról. Így nyerte el a Mecsek Enduro a Decathlon támogatását 2016-ban és ez az együttműködés egészen a mai napig tart.

Decathlon támogatás

Mi is az az Enduro?

A szó latin eredetű, jelentése: kemény, amely teljes mértékben fedi a sportág jellegét. Sokan összekeverik a downhill-el. Hasonlóságok vannak ugyan a két sportág között, hiszen erdőben kell teljesíteni kerékpárral a távot. Ami viszont eltérő a kerékpárok kialakítása mellett, az a verseny maga. 

Downhill versenyen egy versenyszakaszt kell teljesítenie a versenyzőknek a lehető legprecízebben és leggyorsabban. Míg az enduro versenyen akár hat szakaszból is állhat az adott versenypálya, amelynek időeredményei összeadódnak. Emelett elengedhetetlen a jó kondi is, hiszen a technikai pályák próbára teszik a versenyző erőnlétét és állóképességét.

A Mecsek Enduro és a kezdetek

2016 októberében valósult meg Magyarországon az első hivatalos enduro verseny, amelynek Kövestető adott helyet, három versenypálya rendszerrel. A verseny létrejötte köszönhető az FRO racing (Magyarország egyetlen enduro szakág egyesülete) valamint  komlói, hetényi bringás személyeknek, akik az erdészettel karöltve alakították ki a pályákat.

Mint ahogy a mondás is tartja, “Minden kezdet nehéz”.

Az előkészületek fontos része volt a településvezetőkkel, hivatalos szervekkel és az erdészettel megismertetni a versenyt, valamint beszerezni a hozzá tartozó engedélyeket és a támogatást.

Az erdészettel való tárgyalások során szükséges volt kisimítani az erdőben kerékpárózókkal kapcsolatos sztereotípiákat, miszerint “veszélyeztetik az erdőt és a túrázókat”. Szerencsére pozitív volt a Mecsek Erdő Zrt hozzáállása is, és így bizalmat szavaztak a versenynek. Így a csapat megkapta az engedélyt az építésre, ahol a pályákat a Mecsek Erdő Zrt-vel megadott egyeztetések alapján jelölték ki. 

Olyannyira pozitív hatást gyakorolt a verseny, hogy évről-évre megrendezésre került. A versenyhelyszín idővel bővült, a Mecsek Erdő Zrt egyre nagyobb teret engedett és a Duna Dráva Nemzeti Park becsatlakozott. 
Ezáltal a Hármashegy és a Zengő is a versenypálya részét képezhette, aminek köszönhetően a versenytávok hosszabbak és a szintkülönbségek is nagyobbak lettek, ezzel is emelve a verseny színvonalát.

A szervezők

A szervezőgárda

Péter Tamás (pályakialakítás, versenylogisztika), Nemes Dániel (pályakialakítás, versenylogisztika), Mann Richárd (pályakialakítás, technikai lebonyolítás), Rózsavölgyi Péter (média), Horváth Attila (főszervező, szakmai fél a beruházásban), Horváth Csaba, Péter Norbert, Dr. Ember Ágoston (technikai lebonyolítás). A csapat minden tagja mai napig aktívan és nagy lelkesedéssel űzik a sportágat. A szervezők közül Péter Norbert a pécsi decathlon áruház kerékpár részlegét erősíti a mindennapokban.

Péter Norbert

Helyszín

2016 óta Kövestető ad helyszínt a Mecsek Enduro versenynek. 

Kövestető

Természeti adottságainak köszönhetően 2021-ben az Enduro Országos Bajnokságot is itt rendezték.

A 2022-es pályarendszer más, mint az eddigiek, hiszen a kezdeti három szakasz idén hatra bővült. A hosszúhetényi önkormányzat is kiemelten támogatja a kerékpárosokat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ennek keretében például a faluban kialakítottak egy pumpapályát, amit nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is élvezettel használnak. A pálya lényege, hogy gyakorlatilag tekerés nélkül, pusztán a testmozdulatokat használva végigmehetünk rajta. Valamint erdei flow pálya is kialakításra került, amin egész évben tekerhetnek, természetesen a természetvédelmi szabályokat betartva. A környező települések számára is hatalmas szenzáció és turisztikai fellendülés az esemény pár napja, hiszen évről-évre az ország minden területéről érkeznek a versenyzők, hozzátartozóik és nézők. 

A verseny

A helyszín Kövestető, október 22-23. Október 22.-e szombat a verseny hivatalos edzésnapja, 23.-a vasárnap pedig maga a verseny. Az esemény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már hatodik alkalommal rendezik, és a kiírt nevezésre egy óra alatt betelt mind a 150 hely. Az idei pálya merőben más lesz, mint az eddigiek. A rendezők hat szakasszal készültek.

Teljes versenypálya 

Itt még nincs vége az újdonságoknak, ugyanis idén egy teljesen új kategória is lesz: DECATLON SUPERSTAGE. A Decathlon támogatásával idén 3 SUPER STAGE kerül kijelölésre, ahol az abszolút szakaszgyőzteseket díjazzák, egyenként 1 db 10.000.- Ft-os DECATHLON ajándékkártyával férfi és női kategóriákban. A Decathlon emelett a versenyt rajt-cél kapuval és pályajelölő szalagokkal is támogatja.
 

Decathlon támogatás

Kategóriák:

Utánpótlás fiú 14-15 év, utánpótlás lány 14-15 év, junior férfi 16-17 év, junior női 16-17 év, elite férfi 18-29, elite női 18-29, master férfi 30-39 év, master női 30-39 év, master 2 férfi 40+ év, master 2 női 40+ év, hobbi férfi 18+év, hobbi női 18+ év, ebike férfi 14+ év, ebike női 14+ év.

A 6. MECSEK ENDURO versenyen abszolút összesítésben, MECSEK BAJNOKA címet is hirdetnek. A verseny díjazottjai egyedi érmeket, serlegeket és a Decathlon jóvoltából ajándékkártyát kapnak.
 

Egyedi emlékérem, mely a versenypálya 3D lenyomata

Ha kedvet kaptál, hogy elgyere, nincs más dolgod, mint beírni a naptárba, és október 22-23.-án Kövestetőre eljönni. A Decathlon ott lesz, és te?

Fotók: Mecsek Enduro közösségi oldala

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)