Magazin

Blog

Világraszóló élmények roller keréken

Csibészes mosoly, kiváló humor, elképesztő egyensúlyérzék - ez jellemzi Marcit, a Nyugati téri áruházunkban dolgozó munkatársamat. Minden gördülő eszközön bravúrosan és stílusosan tud megérkezni találkozóira: bringázik, gördeszkázik, longboardozik, rollerezik, de próbálta már a görkorit is. Mivel éppen egy Tabánban megrendezésre kerülő gördülős eseményre készülök, hozzá fordultam tanácsért roller témában is. Válaszát megosztom veletek, mert másnak is tippeket adhat.

Egy korábbi írásomban már bemutattam nektek a kalandos életű Mihovics Marcell munkatársamat. Marci megszállott gördülő sportok rajongó, aki a német és francia flaszter után most épp a budapesti belváros köveit koptatja deszkáival. A Nyugati téri áruházunk Oxelo részlegén dolgozva ő valóban elmondhatta magáról: a munkája a hobbija. Ezért is örült a hírnek, hogy egyik kedvenc roller típusa a Mid 7 lesz a április hónap kiválasztott terméke, mely így még tévéreklámjainkban is szerepel majd.

A deszkás életérzés

Marci: " Addig, amíg nem töltöttem el az első heteimet, hónapjaimat a Decathlon berkein belül, el sem tudtam volna képzelni, hogy a rollereink ekkora népszerűségnek örvendenek 3 éves kortól egészen akár az idősebb korosztály számára is az iskolába és munkahelyre ingázás, vagy egyéb szabadidős elfoglaltság végett.

Alig fél éve, hatalmas várakozás után a Decathlon betört a főváros közepére, a Nyugati térre, sőt a Corvin-negyed környékére is. Egy percig sem volt kérdéses számomra, hogy az Oxelo termékei és főként a rollerek rendkívüli szerepet fognak betölteni Budapest belvárosában is. Nem véletlenül! Hiszen az egészen pici gyermekek számára megalkotott, egyensúlyozást is elősegítő B1 rolleren, ill. a kamaszok adrenalinérzetét növelő freestyle rollereken túl, találhatunk az áruházak polcain olyan két kerekű, városra tervezett rollerek-et is. Ezek nemcsak az iskolás gyerkőcök, de még a szülők is nyugodt szívvel használhatnak a roller leamortizálása nélkül. Ilyen rollerként definiálható az Oxelo MID7 fantázianevű kétkerekűje is. 

Sport és szórakozás: a gyerekek is imádják a rollert

Bár nem a MID7 az Oxelo csúcsmodellje, azonban ár/érték arányban kétségkívül a legverhetetlenebb rollerünk és a legszélesebb felhasználóréteget képes lefedni a 100 kg-os terhelhetőségével és legnagyobb színválasztékával. Specifikációját tekintve a roller leírása szerint 145 cm testmagasságtól ideális, de ha az illető közelíti a 1.40-et, már nem érdemes kisebb rollert választani. Főleg ha egy gyorsan növekvő gyermeknek szánjuk a rollert.

Azonban a megfelelő méret rollerválasztás esetében valóban nem elhanyagolandó kérdés. Sok esetben hallottam a „..majd úgyis megnő hozzá..”, „..így is tudja használni..” kifejezéseket... Fontos, hogy a rollerkormány derék és csípőmagasság között helyezkedjen el. Ha ennél magasabban van, hajtás közben nagyobb nyomás helyeződik a térdre, mint szükséges, rosszabb a mozgás koordináció, valamint bukás esetén nagyobb a sérülésveszély. Ennek elkerüléséről és a kényelmesebb beállításról a 3 állású kormány gondoskodik. Biztos mindenki látott már gyermekeket rollerezni fej magasságig érő kormány markolattal. Baleset esetén ez egy tuti tipp a fogak - fogorvosi beavatkozás nélküli - eltávolítására. :)

Apropó bukás. A roller veszélyes? Ahogy a görkorcsolya, a gördeszka, vagy épp a legalapvetőbb mindennapos sporteszközünk, a kerékpár; úgy a roller is kerekekkel rendelkezik. A baleset ugyanúgy megtörténhet az út silány minősége, egy apró figyelmetlenség, vagy egyéb más tényező(k) miatt. A MID7 roller 175 mm átmérőjű  kerekei arról gondoskodnak, hogy a közlekedés stabil legyen. Például a macskaköves úton is - bár egészen megrázó élménnyel, de könnyedén áthaladjon, valamint az utak, járdák dilettációját is akadálymentesen vegye. Ezen felül, a kerékméret a megtett távolság mielőbbi teljesítésében is szerepet játszik. Egy adott távot rollerrel durván 2-3-szor olyan gyorsan tehetünk meg, mint gyalog, mindeközben úgy folytathatunk sporttevékenységet, hogy néha észre sem vesszük.

Kis helyen is elfér. Az összehajtható roller praktikussága megnyerő.

Természetesen létezik nagyobb kerekű roller (pl.: Oxelo Town 9 EasyFold), de a kerékmérettel a fellépő és a váz mérete is növekszik egyenes arányban a roller súlyával. Emellett fontos tulajdonsága az Oxelo rollereinek, hogy könnyedén, maximum 5-7 másodperc alatt összecsukhatóak. Az sem mindegy, hogy mekkora az összezárt rollerünk tömege. A MID7 roller súlya összesen 4 kg. Ennek cipelésénél segítségünkre van a rollerhez kapott heveder, így a vállunkon is szállíthatjuk összecsukott állapotban. Ez olyan esetekben hasznos, amikor a rollerezést a tömegközlekedéssel (busz, metró, villamos, vonat) kombináljuk, egyébként a járműveken díjtalanul szállítható. Kis helyen is elfér és a többi utast sem zavarjuk vele, valamint az otthoni, vagy átmeneti (iskolai, munkahelyi) tárolást is megkönnyíti ez a funkció. Tehát a MID7 roller a kompakt kiszerelése miatt nem feltétlenül csak a gyerkőcök szívét képes megdobogtatni, hanem a felnőttekét is.

Elárulhatok egy titkot a MID7 rajongóinak: idén megérkezik a MID9 nevezetű rollerünk, amely tulajdonképpen a MID7 roller továbbfejlesztése - kézifékkel és első teleszkóppal, azaz lengéscsillapítóval. 

Boldogan a rolleren

Fentebb érintettem a városi közlekedést: sokan (még mindig) nem mernek biciklire ülni a zsúfolt, forgalmas és olykor veszélyes városi utak miatt. Ennek a félelemnek az oka a leggyakoribb esetekben a tapasztalatlanság és a rutin hiánya. Ugyanez igaz lehet a rollerezés világára, bár könnyebb dolgunk van ez esetben, hiszen a KRESZ mind a mai napig nem sorolja a rollereket a járművek közé (kivétel elektromos roller). Így a rolleresekre is a gyalogosok szabályai vonatkoznak. Ennek értelmezése alapján jobb, ha nem tévedünk fel rollerünkkel az úttestre, sőt akár egy forgalmasabb bicikli útra, mert baleset esetén könnyen felelősségre vonhatnak minket. Persze olykor, a járdán hirtelen jobbra vagy balra kilépő gyalogosok között sem könnyű a rollerezők élete. A baleseteket elkerülhetjük csengő beiktatásával. Emellett ha nagyobb utakat teszünk meg rollerrel és még nem ismerjük jól a terepet, mindenképpen érdemes az elővigyázatosság, inkább legyen a fejünkön bukósisak. Ráadásként nem árthat egy kényelmesebb térdvédő és könyökvédő sem.  A cikkemet egy pár napos élményemmel zárnám, amikor is egy 90 év körüli, rendkívül jó kedélyű, nyugdíjas úriember kérte a segítségemet roller vásárlásnál a Nyugati téri üzletünkben. Egy rövid és jól járható aszfaltozott utat kell bejárnia gyalog nap, mint nap és elmondása szerint ezt is csak több pihenővel tudja megtenni, így jutott arra az elhatározásra, hogy beszerez egy rollert. A bácsi esetéből is okulván tehát: rollerezni sohasem késő. Örömmel buzdítanék mindenkit aki szeretné mozgással indítani a napot - akár két átszállás között, hogy pattanjon rollerre."

Ahogy az a fentiekből is kiderült, Marci a biztonságos rollerezés híve, éppen ezért ajánlja a Roller Mesterkurzus KRESZ videó megtekintését is!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)