Magazin

Blog

Víztartályos hátizsákok összehasonlítása

“Ebben a melegben folyadék nélkül egy métert sem tekerek…” , de jön az örök dilemma: kulacs vagy víztartályos hátizsák? A kulacs egyszerű, ősrégi megoldás. Vannak egészen jó típusok belőle, de valamiért mégsem a kedvencem. Hozzám hasonló véleménnyel rendelkezőknek remek hátizsákok születnek, amikbe vizestasakot tehetünk, nézzünk is meg ebből pár példát!

4 víztartályos hátizsák típust vizsgálok meg egy kicsit jobban, ebből három a teljesen hobbi felhasználók egyre fejlődő igényeire van tervezve, egy pedig már inkább a versenypályákra.

ST 500-as hátizsák

ST 500-as, víztartályos hátizsák

A sorban az első az ST 500-as modell. 4 literes belső, amibe 1 literes vizestasak való, a többi helyen pedig zsebek találhatók. Az első ok, amiért már szerethetőbb egy ilyen táska, mint a kulacs, az pontosan ez a kettős felhasználás, ugyanis ezzel a megoldással nem kell külön váztáskában gondolkodni, vagy a mez zsebébe dugdosni az éppen magunkkal vinni kívánt cuccokat, legyen az telefon, csoki, kulcs vagy szerszám. Ebben a táskában már mindennek helye van. És amiért a sorban ezt a darabot vettem előre és nem a legolcsóbb verziót, az a tépőzáras pánt. Általában ezeket a táskákat montizáshoz vesszük fel, ahol egy zötyögősebb terepen egy sima táska lerázkódhat a hátunkról. Ezt megelőzve került fel a tépőzáras megoldás előre, ami már stabilabb viseletet nyújt. 

ST 520-as hátizsák

ST 520-as víztartályos hátizsák, 2 literes vizestasakkal 

Következő modell az ST 520, nagyobb űrtartalom mind a belső részen, mind pedig a vizestasakban, pontosan 6 és 2 liter. Amivel viszont ez a táska jelentősen többet tud előző társánál, az a sisakrögzítő. Praktikus megoldás, ha a nagy melegben nem szeretnénk sisakban tekerni a kedvenc trail-ig, egy egyszerű megoldással a táskához tudjuk húzni a sisakot. Ez természetesen csak kisebb méretű sisakokhoz passzol, fullface downhill sisakot nem fog megtartani. Belül több zsebet találunk, szinte bármit be tudunk pakolni, ami kellhet bringázáskor. Az egyébként jól párnázott pántokat itt már csatt tartja össze, szintén stabilan tart menet közben.

ST 900-as hátizsák

ST 900-as hátizsák, 2 literes víztasakkal

Extra méretek jellemzik az ST 900-as modellt. 12 Literes belső és 2 literes vizestasak. #vigyelmagaddalmindentis, talán így lehet jellemezni, formája mégis sportos, dupla csatos pántjai pedig remekül tartanak. Ha sokat mész, ez lesz a legideálisabb választás. Zsebek, sisaktartó, minden ami kell. Extra hátsó része már már gerincvédőként is funkcionálhat.

XC light hátizsák

XC light hátizsák, mely extra könnyű

A fentebb említett 3 táska szöges ellentéte az XC light hátizsák. A 2 literes tasak mellett csak a legszükségesebb dolgoknak van hely, egy belső, mini pumpa, alap szerszámok. A lényeg inkább az, hogy szinte ne is érezzük tekerés közben. Ergonomikus formája jól simul a hátra, pántjai jól tartanak és természetesen rögzíthetők egymáshoz. XC versenyeken lehet hű társunk.

A hátizsák használatának hátrányai

A végére azért beszéljünk egy kicsit a negatívumokról a sok dicséret után. Aki ilyen táskát választ, számoljon azzal, hogy az izzadás legalább a táska alatt szinte elkerülhetetlen, bármennyire is jó a szellőzés vagy az elvezetés. Menet közben érezni fogjuk a táskákat, főleg a nagyobb verziókat, ez olykor lehet zavaró is, szerintem megszokás kérdése. A folyadék melegedése kb. egyforma a kulacsokkal, 40 fokban semmi nem marad hideg.

Kulacs, vagy táska? Szerintem inkább táska! 

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)