Magazin

Blog

Wedze síbotok - azaz hogyan válasszunk síbotot?

Vannak kiegészítők a síelésnél, melyek elengedhetetlenek. Gyorsan átgondolva ilyen a síbakancs, kesztyű, bukósisak és szemüveg. A legtöbben itt meg is állnak, pedig a síbot legalább ilyen fontos része a felszerelésének! Mégis sokaknak nincsen, vagy van, csak tehernek érzi ezért az első alkalommal le is szúrják a pálya alján és ott hagyják egész nap. Ebben a cikkben a síbotok választékáról és annak fontosságáról fogunk megtudni pár dolgot.

Miért van szükség síbotra?

Sok mindenben hasznát vesszük a síbotnak. Bár aki használja, azoknak ezt nem kell bemutatni. Akik pedig még kezdők vagy nem szeretik, nekik meg elmondom. :)

A sílécek kicsatolásához az egyik leggyakrabban használt eszköz a síbot. A bot végét rányomva a kötésünk kialakított részéhez egy pillanat alatt kiléphetünk a kötésből és már mehetünk is a hüttébe. A másik előny, hogy a haladásban segíthet nekünk nagyon sokat, főleg egy hosszabb laposabb részén a pályának (pl. felvonók között). Itt mindjárt szóba hozhatjuk az elindulást is, ahol a kezdő löketet adjuk meg magunknak. Gondoljunk csak gyorsan egy síverseny első pillanatára! Beáll a versenyző a rajthoz és botokra támaszkodva indul a megadott jelre. 

Na és mi van ha megálltunk? Természetesen a botra támaszkodunk a leggyakrabban. Az elindulás és megállás között pedig az egyensúlyunkat segíti egyik ívről a másikra haladva. Remélem, ez a pár alap dolog mindenkit ráébresztett arra, hogy márpedig a síbot kell!

Bemelegítéshez is nagy hasznát vesszük a síbotoknak

Milyen síbotot válasszak?

A megfelelő síbot kiválasztásához nem csak azt kell nézni, hogy mennyibe kerül vagy azt, hogy miként néz ki, persze ezek sem utolsó szempontok. A legelső a megfelelő méret kiválasztása. A legegyszerűbb az, ha a boltban a szakértő segítségét kérjük, de ha szeretünk önállóan vásárolni, akkor a következőket kell tennünk: 

  1. Fordítsuk meg a síbotot, hogy a hótányér felül legyen
  2. Markoljunk alá a hótányérnak
  3. Ellenőrizzük a derékszög meglétét az alkar és felkar között

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, mert egy kis eltérés van az optimálishoz képest, akkor inkább a nagyobbat válasszuk. Hogy miért? A léc, a kötés és a síbakancs együttes magassága inkább nagyobb szokott lenni, mint a hótányér alatti rész, és a hóban az bizony még el is tűnik leszúráskor. Ha nem szeretnénk ezzel sok időt húzni, akkor a Decathlonban szokott lenni egy egyszerű szerkezet, ami segít megmutatni, hogy mekkora botra van szükségünk, illetve egy másik módszer, hogy a magasságunkból kivonunk 50 cm-t és az megadja az optimális méretet.

Ha megvan a megfelelő méret, akkor lehet nézni az árat és a külalakot. Kezdőként mondjuk nem agyalnék túl sokat ezen és a legkedvezőbb árú modellt venném meg. Azok lesznek ugyan a legnehezebbek és legegyszerűbbek, de kellően strapabíróak is. Az ár amúgy is erősen meghatározza a felhasznált anyagokat illetve a markolat és szíj kialakítását. De nézzük egy kicsit részletesebben is őket.

A markolat

Minden esetben formázott darab. Használattól függően van kialakítva a fogása, de legmeghatározóbb tényező itt, hogy egy anyagból van kialakítva. Vannak szivacsos, parafás kialakítások is. Ide tartozik a szíj is, amivel rögzítjük a botot magunkhoz. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen elhagyhatjuk akár síelés közben is. Itt is van több verzió és kialakítás, pl. a drágább darabok már asszimetrikus szíjjal rendelkeznek, ezzel is elősegítve a komfortosabb viselést. A legdrágább verziókon pedig már olyan rendszerek is megtalálhatók, melyek esés közben leoldanak, ezzel  megelőzve a komolyabb sérülések lehetőségét.

A rúd

A markolat utána a bot legnagyobb részét kitevő rúd található. Ma már a botok nagy részét alumíniumból készítik, de az sem mindegy, milyen átmérővel és milyen minőségű alumíniumból. Ezek természetesen szintén árképző tényezők. Nem elhanyagolható tény, hogy annál jobb, minél könnyebb egy bot, és azon belül az sem mindegy, hol van a súly nagy része. Lehetőleg a markolat felé legyen, hogy a bot vége úgy mozogjon, ahogy szeretnénk, ne legyen kényelmetlen és fárasztó egész nap használni. Természetesen itt előszeretettel használnak karbont, mert amellett, hogy nagyon könnyű, rendkívül merev is. Hátránya, hogy sokkal drágább, mint egy középkategóriás bot.

A hótányér

Ez található a botok alján. Ez a kis műanyag darabka - ami több formában is létezik - segít abban, hogy ne tudjuk túlságosan lenyomni a botot a hóba, illetve, hogy ne süllyedjen el teljesen a botunk. Minél nagyobb ez a tányér rész, annál inkább szűzhavas síelésre ajánlott. A verseny botoknál egészen kicsi az átmérő és még kúpos kialakítású is, hogy minél kisebb ellenállása legyen. 

Ezek csak az alapok voltak egy olyan kiegészítőről, amit sokan nem szeretnek használni vagy mondjuk nincs is. Még legalább ugyanennyit lehetne arról beszélni, hogy milyen típusok vannak, addig is tekintsétek meg a Decathlon síbot választékát, ami árban mindenkinek elérhető és szükség esetén akár versenybot is rendelhető. 

Jó csúszást!

Címkék:

Hozzászólások

(nincs még hozzászólás)