Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi be a tájat. Ezek után már nem is volt kérdés, hogy olyan sportot válasszak, amivel minden nap részese lehetek ennek a csodának.

Amikor megkaptam első sílécemet, még nem ismertem a síelés technikáját, ezért legtöbbször csak száguldottam egyenesen lefelé a lejtőn, így elég gyakran a domb alján, a bokrok között kötöttem ki, és úgy éreztem, ez a legtöbb, amit a lesiklásból ki lehet hozni.

Egy szép napon aztán barátom unszolására fogtam a lesikló felszerelésemet és ellátogattam egy sífutó oktatásra, amiről őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy micsoda. Az első meglepetés akkor ért, amikor szembesültem vele, hogy a saját sífelszerelésemnek semmi hasznát nem veszem, – de szerencsére kölcsön kaptam – a második pedig, amikor rájöttem, hogy milyen nagyszerű sport. Minden együtt van benne: a hó, az erdő, a friss levegő, a mozgás és túrázás. Szerintem nem is kell több, hogy kiszakadj a rohanó világból és elfelejtsd a mindennapok gondjait.

Persze aztán megtanultam a síelés minden technikáját, azóta már kanyarodni is tudok a lesikló pályákon is. Nekem sok felejthetetlen élményt nyújtott már a síelés, és szeretném, ha más is csatlakozna ezekhez a kalandokhoz, de nem csak a monitor előtt. Arra biztatlak titeket, hogy merjétek elhagyni a meleg szobát és a kényelmes fotelt a nagyszerű pillanatokért. Ezért szeretném megosztani tapasztalataimat és élményeimet azokkal, akik még nem ismerik a sífutást, valamint tanácsokkal segíteni azokat, akik ismerik, de még nem mertek belevágni. De azoknak is szeretném megmutatni, hogy nem is áll annyira távol a sífutás és a lesiklás egymástól, akik eddig a lesiklást választották.

Ha személyesen is van kérdésetek, a budaörsi áruházban is megtaláltok.

A szerző cikkei